Google-Yahoo!
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic 

"Fii împacat cu sufletul tau si atunci cerul si pamântul se vor împaca cu tine. "(Sfântul Isaac Sirul)FONDATOR : Cristian Stefan Popescu ( cristiboss56 )

Multumesc tuturor celor care ostenesc pentru realizarea acestui blog , un colectiv de Oameni minunati !

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitatori: 2

Anunt

Arhive

Alegeti o temaCategorii

rss Sindicalizare

Sfanta Cruce!


Rugăciunea Sfintei CruciSă se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dînsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicînd: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care alungi demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorît la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Preasfînta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții în veci. Amin.Axion la
Înălțarea Sfintei Cruci

Rai de taină ești, Născătoare de Dumnezeu, cea care ai odrăslit, nelucrat, pe Hristos, întru care lemnul Crucii, cel de viață purtător, pe pămînt s-a sădit.
Pentru aceasta, acum înălțat fiind, închinîndu-ne lui, pe tine te mărim!

 
Sfanta Cruce!Unul din marile semne care vor vesti a doua venire a Domnului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos pentru judecată va fi și arătarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci. Ea se va arăta pe norii cerului, adusă de îngerii lui Dumnezeu cu mare și negrăită slavă, a cărei strălucire va întrece de mii de ori lumina soarelui.Această arătare a semnului Fiului Omului, adică a Sfintei Cruci, va aduce mare și nespusă bucurie tuturor binecredincioșilor creștini care au cinstit-o și s-au închinat ei, altarul cel sfințit cu sîngele lui Hristos. Însă mare spaimă și cutremur va aduce peste cei răi și necredincioși care n-au cinstit semnul Fiului Omului, adică Sfînta Cruce.
Cu o mie de ani înainte de întrupare, Duhul Sfînt a arătat că Sfînta Cruce este semnul de biruință al lui Hristos Dumnezeu, pe care îl va da creștinilor ca pe o puternică armă prin care creștinii vor birui pe nevăzuții vrăjmași. Iată ce zice psalmistul: Dat-ai celor ce se tem de Tine, Doamne, semn ca să fugă din fața arcului (Psalm 59, 4). Preasfîntul Duh a arătat, în acea vreme, că prin însemnarea Sfintei Cruci creștinii vor atrage asupra lor lumina feței lui Dumnezeu, după cum scrie: Însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne (Psalm 4, 6).
Sfînta Evanghelie ne spune că la plinirea vremii, înainte de înfricoșata Judecată de apoi, se va arăta Sfînta Cruce venind pe norii cerului, cum citim: Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului și vor plînge toate neamurile pămîntului și vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere și cu slavă multă (Matei 24, 30)
Crucea este numită “Semnul Fiului Omului”. Ea este pomul mîntuirii și al vieții, fiindcă pe el, Hristos viața noastră a adus mîntuirea lumii: a întins mîinile Sale spre noi să ne îmbrățișeze prin acest pom; a plecat capul Său să ne sărute și să Se plece întotdeauna la rugăciunile noastre. Din acest pom a izvorît balsamul Preasfîntului Său Sînge, ca să vindece rănile noastre sufletești nevindecate.
Sus pe lemn, Domnul cel Preasfînt Și-a deschis pieptul Său, să ne dobîndească pe noi în inima Sa și să ne izbăvească de mînia cea viitoare. Pe aceste daruri ale Crucii le primim acum. Însă în ziua cea mare a judecății de apoi nici unele din aceste daruri nu se vor afla la cruce.“Tu, Doamne, care Te-ai ostenit să mă cauți și să mă afli, și Te-ai răstignit ca să mă izbăvești de robia diavolului, mă rog și mă cuceresc Ție, pentru Crucea aceasta pe care ai fost întins și pironit și ai suferit cu atîta iubire de oameni pentru a noastră mîntuire, pe care stropind-o cu sudorile Tale, cu lacrimi și Sîngele Tău, deasupra căreia ai rugat pe Tatăl pentru iertarea vrăjmașilor Tăi, ai făgăduit tîlharului raiul și Ți-ai dat duhul Tău Tatălui Tău, mă rog Ție și cer de la Tine să se facă nouă, în ziua judecății, Crucea Ta, unealtă a vieții și nu a morții și pierzării; să ni se facă cheia raiului în ceruri, ca să împărățim cu Fiul în veci”.
daniela · 866 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
12 Sep 2012

Picur de liniste !


E bine sa-ntelegi…
Pr. Gabriel Militaru


E bine sa-ntelegi…

Tu, omule blagoslovit, chip al lui Dumnezeu si purtator al slavei Sale,

Tu, frate bun, al lui Hristos si-al meu, pribeag pe-a lumii cale…

Tu, sclipire vie din Lumina Vietii si fiu al Celui necuprins,

Tu, aprig luptator, cu raul, cu durerea si-al patimilor foc nestins,

Tu, prietene iubit si impreuna-mergator cu noi spre Patria Cereasca,

De vrei sa fii desavarsit si Domnul sa te mantuiasca,

E bine sa-ntelegi….

Ca totu-n lumea asta-i trecator si timpul nostru e putin,

Viata-i licarire, ale noastre clipe sosesc lin

Si-apoi se scurg degraba, dar inapoi nu vor, nu vin…

Doar fapta buna si dragostea ne tin

Pe drumul nostru sfant spre tarmul cel divin.

E bine sa-ntelegi…

Ca omul e vrednic de-nteles si de iubit,

Ca fiecare este in ochii Domnului nepretuit,

Si cand vorbesti cu el sau te-ntalnesti si cu privirea-l vezi,

Imbratiseaza-l cu dragoste, cu drag, caci maine s-ar putea sa-l pierzi…

E bine sa-ntelegi…

Ca nu-i de pret ce-ai dobandit lumesc in viata sau ce anume faima,

Ci pe cine poti, prin sacrificiu si iubire, s-aduci in preajma,

S-ajuti, s-alini, sa mangai si sa pastrezi mereu cu tine,

Vreun suflet de copil, vreo mama-ndoliata sau pe orisicine.

E bine sa-ntelegi…

Ca foarte important nu-i ce-ai zidit in piatra,

Nici ce-ai agonisit material, ci ce-ai zidit in inima zdrobita!

Si nu conteaza de unde si de ce vin suferinte in viata omului,

Importa doar ce faci tu sa stergi macar o lacrima din ochiul lui.

E bine sa-ntelegi…

Ca suferi-vei poate insusi tu si vei intinde mainile spre cineva….

Cerand o mangaiere, o-mbratisare, o-ncurajare sau altceva,

Si-o alta suferinta mai mare vei avea, cand, sfasiat, vei constata,

Ca nimeni nu se va opri in loc pentru durerea ta…

E bine sa-ntelegi…

Ca-atunci vei fi adanc mahnit si-inlacrimat,

Vei cauta in jur prietenii si cei pe care tu i-ai ajutat,

Dar nu vor fi, nici unul nu va alerga la patul tau,

Si, parasit de toti fiind, nu blestema ,nu zi de rau!

Dar rabda singur, tu si Dumnezeu…

Si din rabdare vei putea sa ierti, sa uiti si sa continui drumul tau…

E bine sa-ntelegi…

Ca tu esti bun, dar nu-i vei face pe toti sa te iubeasca,

Te vor iubi putini sau poate ca nici unul sa-si doreasca,

Dar tu nu judeca, gandeste-te ca, poate…

Sunt oameni care te iubesc, dar nu stiu s-o arate.

Nu renunta la binele din tine, mergi mai departe…

Si-asa vei fi erou al vietii si-L vei lua si pe Hristos in ale tale biruinte,

Eroi sunt doar cei care fac ce trebuie, indiferent de situatie si consecinte!

E bine sa-ntelegi…

Acestea toate… si-aminte sa-ti aduci mereu,

Asa vei fi curat si bun, neabatut din drumul tau,

Si cand a vietii efemera clipa se va topi si nevazut va trece,

Tu vei pasi usor, senin si plin de har, ca adierea serii prin ferestre.

Te vei inalta dincolo de nori, spre Casa Tatalui Ceresc,

Te vei intoarce la ai tai, uitand ce-i pamantesc,

Vei fi din nou in Casa Vesniciei, vei reveni Acasa…

Si-asa vei dainui pe veci in dumnezeiasca slava!GlitterPhoto Photobucket
stefania · 450 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
11 Sep 2012

Feriti-va de orice infatisare a raului !
Raul are limitarea lui, nu poate fi nesfirsit. Cel ce face ceva rau are limitarea lui, caci raul ce il face il macina in interior, ii tulbura linistea, sufletul, somnul. Omul ce face rau e desfigurat, se transforma frumusetea lui in oboseala, in tremur, in ascundere. Caci raul se face la intunecime, si e din intunecimea mintii. Raul are limitare in faptuire si in dainuire, caci omul ce-l faptuieste atit se va macina si se va consuma, ca va ajunge el sa nu mai poata sa duca acea rautate. Limita e si din simburele de bine si bunatate care se afla in orice suflet, oricit de inegurat ar fi.
Dar cel ce e sa-l primeasca sa nu raspunda la rau cu rau, ci poate sa se dea de-o parte, si sa astepte sa se vadeasca. Daca vede ca la prima incercare cel ce face rau nu se indreapta, ci continua, si nu accepta sa revina la bunatate, atunci cel ce e sa primeasca fapta rea, poate sa se dea mai incolo, caci spus e “Feriti-va de orice infatisare a raului”.
Sa aibe rabdare, si sa astepte, caci cel rau va fi macinat de fapta-i, si chiar de se va ascunde, va iesi de se va vadi, caci nimic din ce e facut in ascuns nu va sta ascuns ci va iesi la lumina.
Feriti-va de orice infatisare a raului. Infatisare si din cele primite de la cel aproape de tine, din dreapta ta, din dreptatea ta, simtindu-te nedreptatit, si voind sa vadesti nedreptatea ca sa te indreptatesti. Dar nu, ai rabdare, caci raul e limitat si se va vadi, si dreptatea ta e in fata lui Dumnezeu, si va fi si in fata oamenilor, daca e voia lui Dumnezeu.
Si din cele din fata ta, din cele viitoare, tulburarea ipoteticului rau din viitor – adica nu ginditi rau, nu stati sa scrutati raul din viitor, ci lasati-le in voia lui Dumnezeu, ca altcineva care sa aibe mai mare grija de toate nu exista, decit Dumnezeu.
Feriti-va de orice infatisare a raului si din cele din spatele tau, raul care il tii minte din fapte trecute si grele si tulburi din relele primite. Feriti-va sa tineti minte raul, caci e o infatisare a raului. De ai trecut de ceva greu sau rau, uita-l repede, lasa-l acolo unde e, in spatele tau, si lasa-i lui Dumnezeu puterea de a indrepta si de a pune El pe fagasul bun toate, si pentru tine si pentru cel ce-ti facu raul.
Si din cele din stinga ta, din greselile tale, iarta-te si pe tine, si cereti iertare, caieste-te, smereste-te ca ai cazut in cele ale potrivnicului, indreapta ce facusi si nu mai face, si fereste-te de cele din stinga ta, de raul ce l-ai face, sau l-ai plati ca raspuns la nedreptatile ce le-ai suferit.
Feriti-va de orice infatisare a raului, caci infatisarea raului nu e din infatisarea lui Dumnezeu, nu e voia Lui acolo, acolo e incrincenare, e durere, e tremur sufletesc, e macinare, e tulburare, e uriciune si negura.«Nevoiți-vă măcar un pic mai mult», ne îndemna el. «Purtați-vă crucea fără să cârtiți; nu vă gândiți că sunteți mai deosebiți; nu căutați să vă îndreptățiți păcatele și slăbiciunile, ci căutați să vă vedeți așa cum sunteți; și, mai cu seamă iubiți-vă unii pe alții.»
Pentru aceea, ni se cuvine a cere de la Dumnezeu cu durerea inimii și cu credință, să ne dea să aflăm bogăția aceasta, comoara cea adevărată a lui Hristos în inimile noastre, întru puterea și lucrarea Duhului. Și așa, aflând mai întâi în noi înșine pre Domnul a fi folosul nostru, și mântuirea, și viața cea vecinică, apoi și pre alții, după putință și prilej să-i folosim, din comoara cea lăuntrică, de la Hristos, scoțând“.
«Noi suntem peregrini pe acest pământ și nu avem nimic care să dăinuiască».
Să nu uităm nicicând acest lucru. Suntem călători. Viața aceasta nu este decât începutul unei continuări ce nu se va sfârși niciodată. Suntem înclinați să o tratăm ca pe un lucru permanent și grozav de important, înclinație ce se traduce în termeni de carieră, educație, întâietate etc. Însă toate acestea mor o dată cu noi, atunci când moare trupul; nu ducem nimic cu noi în lumea de apoi.
din “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose” de Ierom. Damaschin,
daniela · 512 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
10 Sep 2012

Ți-e frică de cruce? Răstignește-ți egoismul!

Mi-e
frică să sufăr. Mi-e frică și de cea mai mică durere. Mie, frigul mi se
pare cea mai înspăimântătoarea durere fizică, altora durerea de măsea.
Pentru alții singurătatea poate fi simțită adesea ca o durere de ordin
fizic. Oricum ar fi, suferința nu este pe placul nostru.


Știm că pentru a ajunge la Înviere trebuie să trecem prin povara Crucii, așa cum a făcut și Hristos Domnul.
Dar oare este obligatoriu ca toți să suferim? Sau unii se pot erija? Există oare o cale spre mântuire fără suferință?
Părintele Serafim Rose spunea:
"Noi,
cei ce ne numim creștini, nu trebuie să așteptam nimic altceva decât să
fim răstigniți. Căci a fi creștin înseamnă a te răstigni, în aceste
vremuri si în oricare alte vremuri, de când Hristos a venit întâia data.
(...) Și trebuie să fim răstigniți la vedere, în ochii lumii, căci
împărăția lui Hristos nu este din această lume, și lumea nu o poate
primi, și nu o poate primi nici măcar un singur reprezentant al ei, nici
pentru o singura clipa.”
Ce-o fi însemnând această răstignire pentru noi cei de astăzi?
Sfinții
Părinți spun că suferința vine din lipsa plăcerii. Suferim pentru că
vrem să trăim o stare continuă de gustare a plăcerii, și când acest
fenomen este întrerupt, din diferite motive, apare durerea, sau
întristarea după momentele în care eram obișnuiți cu gustarea plăcerii.
Deși
sunt foarte mândru și egoist încerc uneori, cu ajutorul lui Dumnezeu,
în relațiile cu cei din jur să-mi dau mai puțină importanță mie însumi
și mai multă celorlalți. Dacă am de împărțit ceva, dau celorlalți partea
mai mare și mie pe cea mai mică. Dacă din princina condițiilor, unele
persoane dintr-un grup trebuie să suporte anumite inconveniente și
altele nu, atunci mă plasez în grupul cu inconveniente. Dacă sunt
refuzat, jignit, sau dat la o parte, accept acest lucru cu calm și mă
retrag fără să reacționez. Dacă sunt nedreptățit de șefi, persoane cu
rang mai înalt, atunci plec capul și mă retrag, fără să fac tam-tam.
Încerc întotdeauna să nu deranjez prin dorințele mele și nici să mă
impun, chiar dacă autoritatea mi-ar permite acest lucru (ca tată, soț,
client, beneficiar, cetățean, etc.)
Această
atitudine, pe care am învățat-o din Evanghelie, m-a ajutat de multe ori
să scăp de suferință, pentru că din punct de vedere moral m-am plasat
pe o poziție pe care știam că o să sufăr și mă pregăteam pentru asta.
Eram împăcat cu ideea și parcă de fiecare dată prindeam curaj să rezist,
și ceream ajutor lui Dumnezeu. Plasându-mă pe o poziție care nu
incomoda pe ceilalți, ba dimpotrivă, îi favoriza, nu aveam concurență,
nu îmi era frică de o suferință ulterioară, ci acceptam direct suferința
maximă pe care o puteam obține în acea postură în grup. Acest lucru îmi
dădea liniște și scăpam de frica aceea: „dacă o să fiu eu cel care...”.
Scăpam de amenințarea cuțitului la gât și eram mai liniștit.
Din
punct de vedere psihologic aș putea spune că aceste gen de comportament
te ajută să te plasezi pe poziția în care vei obține minimul de plăcere
cu minimul de frustrări... prin urmare și un minim de suferință, dacă
ne gândim că suferința este defapt durerea care provine din neîmplinirea
dorințelor (nevoilor).
Dacă te
auto-propui primul, pentru a avea cele mai mari beneficii într-un grup,
atunci te plasezi pe poziția în care vei obține maximul de plăcere dar
și cu maximul de frustrări, frustrări provenite din teama că cei din jur
nu-ți vor confirma poziția și vei ajunge până la urmă să beneficiezi de
mai puțin sau chiar deloc.
Dacă
suntem puțin atenți la ce se întâmplă în lumea noastră vom observa că
acolo unde este ciolanul acolo sunt și câinii. Unde sunt beneficii și o
vacă de muls acolo e mare concurență. Unde se fac bani repede și
beneficiile vin pe termen scurt, acolo trag majoritate oamenilor. Unde-i
chin, suferință, muncă, trudă, stres, beneficii pe termen lung, acolo
vin puțini sau deloc. Un părinte din Muntele Athos întrebat dacă are
liniște și dacă se poate ruga el a răspuns ceva de genul: „În sărăcie nu te deranjează nimeni”. Dacă n-ai nimic valoros care să-i atragă pe ceilalți, atunci nu vei fi deranjat și nici luat la ochi.
Dacă
vrei prin atitudinea ta bani, funcții înalte, câștiguri politice, dacă
ai influențe asupra maselor de oameni, sau poți în vreun anumit fel
aduce beneficii altora, atunci cu siguranță vei avea concurență și vor
vrea și alții o felie din tortul tău. Poziționându-te astfel poți lesne
să ajungi la suferință, neobținând ceea ce ți-a propus.
În
general lumea caută cele materiale și aici se dă toată bătălia, și e
normal că din această „luptă” cei implicați să iasă răniți și suferind.
Cu cât acorzi mai puțină importanță celor materiale și mai multă celor duhovnicești cu atât vei fi mai puțin interesant pentru lume, și vei ieși mai puțin rănit din această luptă.
În concluzie, am putea spune că suferim doar pentru că dăm în gât după cele lumești, strofocându-ne așa de mult să le obținem.
Astfel
Crucea pe care trebuie s-o purtăm toți pentru a ajunge la Înviere nu
este altceva decât lepădarea de cele materiale, sau încercarea continuă
de a obține bucurie din cele duhovnicești, din relația cu Dumnezeu și
oamenii.
Presupunând că există o cale
spre mântuire cu minim de suferință, acea cale este chiar viața trăită
fără a pune preț pe cele materiale, dar raportându-ne mereu la poruncile
Mântuitorului Hristos.
Dacă vrem să
ne mântuim fără suferință, atunci să ne lăsăm pe noi la urmă și să-i
punem pe ceilalți întâi. Să slujim tuturor și abia la urmă nouă!
De aceea am spus că dacă ne este frică de Cruce, să ne răstignim egoismul!
Putem fugi de suferință, transformând Crucea lui Hristos în renunțare la toate cele ale lumii!
În
Tradiția Bisericii Ortodoxe Crucea este de fapt asceză, dezpătimire,
luptă pentru a lepăda păcatul – ca singur responsabil pentru suferință.
Păcatul ne face egoiști și ne poziționează pe postura psihologică în
care să așteptăm maximul de plăcere.
Smerenia
dimpotrivă, ne poziționează în postura omului care nu vrea nimic,
mulțumit mereu cu toate, care nu vrea să deranjeze pe nimeni, și care
are o problemă doar cu el însuși și niciodată cu ceilalți, dispus
oricând să suporte condiții de trai mai grele, sau o lipsă a plăcerilor.


ioan alexandru david · 535 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
10 Sep 2012

Predică la Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruc


Iubiții mei, Evanghelia zilei [In. 3, 13-17] este despre oboseală și chin.

Despre chin și oboseală…și suferință…și alergare…din dragoste nesfârșită pentru oameni.

Pentru că slujirea preoțească este pentru curățirea și sfințirea oamenilor.

De aceea atâtea slujbe, atâtea drumuri, milioane de vorbe și zeci de mii de ore de slujbă și de predică…într-o viață preoțească…pentru ca cei care aud…care încă aud…să se pocăiască și la cunoștința dreptei credințe și a dreptei viețuiri să vină.

Căci suntem îndreptare pentru unii…bucurie pentru alții…și urâciune pentru cei care nu ne vor.

Pentru cei care nu vor preoți…Pentru cei care nu le suportă existența.

Și trebuie să ne familiarizăm cu această durere…durere vie…cum că nu toți vor să ne primească cuvintele și slujbele…pentru nu toți vor mântuirea.

Dar viața ortodoxă e o continuă ascensiune, o urcare în bine, o sporire continuă în sfințenie și cuviință…și nu o aruncare în prăpastie.

Și aceasta, pentru că viața ortodoxă e o suire continuă în cer…împreună cu Cel care S-a coborât din cer, cu Hristos Dumnezeu, Care a venit la noi tocmai pentru ca să ne urce în cer (v. 13).

A venit să ne schimbe conținutul interior al vieții noastre.

Să ne transfigureze ontologic.

Dacă ar fi venit numai ca să dea satisfacție Tatălui pentru păcatele noastre…ar fi fost ceva între El și Tatăl…care nu ne-ar fi atins pe noi.

Dacă ar fi venit Fiul omului numai pentru Satana…ca să îi dea o lecție dură…mântuirea ar fi avut tot o amprentă negativă…care nu ne-ar fi atins personal.

Dar dacă El, Cel ce S-a coborât din cer fără să se despartă de Tatăl și de Duhul Sfânt, a venit la noi pentru noi, oamenii, din mare iubire pentru noi, cei căzuți în păcate multe…pentru ca să ne dea putere de viață, adică putere dumnezeiască în lupta cu păcatul…pentru ca să devenim Sfinți…atunci mântuirea e extrem de pozitivă, are conținut ontologic, atinge toată persoana noastră…și restabilește viața divino-umană a oamenilor, adică pe aceea a Sfinților noștri Protopărinți Adam și Eva.

Numai că iubirea prea mare (v. 16) a Fiului lui Dumnezeu pentru noi înseamnă faptul că El a acceptat/a luat firea umană și tot ceea ce decurge de aici…pentru ca să se lupte cu păcatul. Cu orice păcat. Și asta din interiorul persoanei Sale.

Tocmai de aceea, fiind plin de slava dumnezeirii Sale, Fiul lui Dumnezeu întrupat a biruit păcatul…orice păcat…arătând în umanitatea Sa transfigurată cum arată omul.

La ce stare de desăvârșire e chemat omul, adică la îndumnezeire.

De aceea nu trebuie să ne minunăm excesiv de mult…de oameni cu diverse calități și cu șuvoi de creații…dacă datorită lor nu ajung niște oameni plini de har…ci tocmai niște anti-Sfinți.

Pentru că eroismul, genialitatea, excelența nu sunt de ajuns pentru om.

Nu sunt împlinirea omului.

Ci împlinirea omului începe cu pocăința, care ne face tot mai frumoși și mai plini de sfințenie.

De aceea v. al 16-lea ne spune că iubirea lui Dumnezeu, manifestată în și prin venirea Fiului în lume, la noi…e fundamentul credinței, implicit și al vieții.

Și am experimentat cu toții viața ca rod al iubirii celor care ne-au născut și crescut…dar, în primul rând, ca dar al lui Dumnezeu.

Pentru că El ne-a iubit mai întâi.

El ne-a dăruit viața și ne-o păzește nevătămată…pentru ca noi să credem întru El și să trăim viața Lui.

Și dacă noi suntem conștienți de acest dar imens…știm să dăruim din el tuturor…prin cuvintele, prin gesturile, prin faptele, prin atitudinile noastre față de toți oameni și față de întreaga existență.

Dar a dărui înseamnă a te obosi enorm.

Pentru că dăruirea din cele ale sufletului, ale simțirii, ale cunoașterii, ale întrajutorării faptice…înseamnă deșertare de sine…epuizare enormă…sleire a minții, a inimii și a trupului…

Și asta pentru că trupul nostru nu poate să suporte, la nesfârșit, incandescența enormă a vieții duhovnicești, care coboară de la Dumnezeu în sufletul nostru și din suflet iradiază în trup.

Teologia grea…epuizează mintea.

Caști…pentru că nu mai ai energie mentală.

Te copleșește bucuria și frumusețea slavei Sale…și te simți mic și plăpând…dar bucurat de Dumnezeu. Fericit de către el.

Fiindcă aceasta e fericirea: slava Lui care se coboară în noi…și care ne umple de recunoștință doxologică. De cântare veselă…și înveselitoare

Da, ieșeau cu picioare vesele din Iad Sfinții Vechiului Testament…împreună cu Domnul, cu Cel care a biruit moartea și pe diavolul l-a surpat din puterea lui asupra lumii căzute în rele.

Și noi ne veselim, ca și ei, când ne umplem de cunoașterea Lui și de bucuria Lui, de pocăința Lui și de oboseala Lui slujitoare…de oboseala prin care ne săpăm interior ca niște fântâni adânci…din care țâșnește apa vieții, harul bucuriei, încântarea dumnezeiască.

Iubire…cu cruce. Adică iubire suferindă.

Căci suferința cea bună a ascezei produce, împreună cu Dumnezeu, dulceață dumnezeiască în noi înșine și nu distrugere, nu dezolare

Iubire lângă Cruce. Iubire plină de Cruce. Iubire plină de Înviere.

Pentru că Crucea noastră, adică Jertfa lui Hristos, e plină de îndumnezeire, de transfigurare.

Și noi, cei care ne umplem de slava Lui, ne umplem de puterea de a purta Crucea, adică de a ne răstigni interior gândurile și poftele și simțirile și așteptările și neîmplinirile…pentru ca El să ne învieze la viață.

Pentru că El dorește să ne mântuiască și nu să ne judece (v. 17).

El dorește să ne dea aripi pentru a zbura spre cele sfinte…spre curăție și teologie

Pentru că judecata de sine…înseamnă recunoașterea tuturor păcatelor, a greșelilor, a lucrurilor împlinite prost sau neîmplinite deloc.

Iar Domnul venind plin de dragoste la noi…tocmai de aceea nu ne bagă bețe în roate pentru micile slăbiciuni…ci ne convinge prin iubirea și măreția slavei Sale ca să-I urmăm Lui…Adică să dorim, pe fiecare zi, să învingem, împreună cu El, tot păcatul din noi

Toată prostia din noi…

Toată nesimțirea noastră…

Toată mânia și desfrânarea noastră.

Toată aiurarea minții și înălțarea gândurilor.

Iar cunoașterea teologică și lupta cu patimile înseamnă a călca pe o bârnă foarte îngustă, aflată deasupra unei prăpăstii fără fund…și, în același timp, să te bați cu tine și cu demonii și cu o întreagă mentalitate și cu un mod de viață teluric și distrugător…care te pot arunca, în orice clipă, în abis

Și de aceea atâtea răni și atâtea căderi, atâtea opintiri…în care ne ajută Domnul!

Pentru că El ne ajută să ne ducem crucea în noi înșine, să fim niște ființe răstignite, zdrobite continuu…tocmai pentru că nu suntem iubiți, ajutați, înțeleși, încurajați.

De aceea, iubiții mei, să nu ne facem și mai grele sarcinile/ datoriile unii altora!

Să nu fim poveri unii pentru alții!

Ci să trăim cu bucurie, cu inimă deschisă, cu simplitate, cu gândul cel bun, cugetând și lucrând, scriind și citind, dăruindu-ne și odihnind cu pacea noastră…pe toți cei care ne cunosc și ne întâlnesc.

Pentru că Biserica lui Dumnezeu are nevoie de exemple vii, marcante, care să entuziasmeze și să educe pe oameni spre efortul curățitor al ascezei și al teologiei ortodoxe.

De aceea înainte și după Cruce…după Înălțarea Crucii: pentru că trebuie să trăim semnificația teologică a actului istoric pe care îl prăznuim.

Căci nu suntem chemați să arătăm că avem cruci de lemn, de aur sau cu pietre scumpe pe ele…ci că avem fapte și cuvinte teologice, prin care se arată puterea de viață a Crucii Domnului, întru care noi trăim și suntem.

Iar Domnul să ne umple de bucurie și de frumusețe dumnezeiască pe noi, pe toți, cei care ne umplem de harul Crucii și al Învierii Sale, prin care viața noastră e mereu nouă și mereu tulburătoare! Amin.

(Pr. Dorin Picioruș - Predică la Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci [2012])

ioan alexandru david · 328 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
10 Sep 2012

Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci - Parintele Constantin Galeriu

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin

Dreptmaritori si vrednicilor de dragoste crestini in Sfanta Biserica a Domnului nostru Iisus Hristos.
Din dumnezeiasca Evanghelie pe care am auzit-o azi - asa cum Biserica, prin dumnezeiestii Parinti, a randuit - ne impartasim, ca intotdeauna de altfel, de un cuvant tot mai descoperitor de taina.Inaintea oricarui praznic imparatesc (adica pentru Imparatul - Dumnezeu), cum e Craciunul, bunaoara, sau Invierea, dar si Inaltarea Sfintei Crucu, sunt evanghelii in legatura cu acest praznic.Evanghelia din aceasta duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci e in legatura Sfanta Cruce, care se dezvaluie in chipul Crucii si in lemnul Sfintei Cruci. Dar noi trebuie sa mergem mai adanc, la taina Sfintei Cruci.Azi, o data mai mult, rogu-va sa cugetam, sa privim din interior spre exterior taina care se dezvaluie.Si toti cei care doresc sa inteleaga adancul de taina al adevarului dumnezeiesc si al adevarului omului, sunt rugati, impreuna, sa luam aminte.Cuvantul dumnezeiesc al Evangheliei asa ne graieste:
"Nimeni nu s-a suit la cer, decat Cel ce S-a coborat din cer, Fiul Omului, Care este in cer.Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa se inalte Fiul Omului, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea"(Ioan 3, 13-17)

Acesta este cuvantul de astazi al Sfintei Evanghelii, atat de concentrat, de unit in el, ca intr-un nucleu divin;dar din care, in lumina Duhului Sfant, stralucesc razele adevarului dumnezeiesc, pentru om.Fiecare cuvant sau verset(sau vers) sa-l luam si sa ne impartasim:"Nimeni nu s-a suit in cer, decat Cel ce S-a coborat din cer, Fiul Omului, Care este in cer".Iubitilor, de atatea ori sufletul omului, si poate mai mult al crestinului, se intreaba cu privire la acest cuvant: cer.Ce este cerul? Si nu totdeauna intelegerea noastra a ajuns pana la odihna (care nu inseamna somn, ci pacea luminii divine).Cer...Astazi auzim sa:Nimeni nu s-a suit la cer, decat Cel ce S-a coborat din cer, Fiul Omului, Care este in Cer.Fiul e in cer din veci, e Fiul Parintelui ceresc.Iar Fiul Omului - adica Fiul Parintelui ceresc, Care S-a facut si om - Care e in cer, vrea sa ne spuna ca de acolo, din cer, e taina omului.Si nu numai a omului, intrucat omul e o sinteza a intregii Creatii; taina intregii Creatii e in cer.
Sa ne referim in clipa aceasta la doua cuvinte ale Scripturii, de esenta: primul cuvant - de la Cartea Facerii: "La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul" - deci cerul, intai.Si un cuvant cel putin la fel de revelator - al rugaciunii pe care Cel Care S-a coborat din cer, Fiul Omului, Fiul Parintelui ceresc, ne-a invatat-o:Tatal nostru:"Tatal nostru Care esti in cer (...)Precum in cer, asa si pe pamant" - reia cuvantul dintru inceput al Scripturii.Deodata se dezvaluie cerul:"Tatal nostru Care esti in ceruri...".Am zice in graiul nostru smerit:Cerul este locasul lui Dumnezeu.Sfantul Stefan, in cuvantul rostit de el inaintea Sinedriului, atunci cand a fost omorat cu pietre, le spunea celor din Sinedriu, reluand cuvantul Proorocului Isaia:"Cel Preainalt nu locuieste in temple facute de maini, precum zice Proorocul:"Cerul este tronul meu si pamantul asternut picioarelor Mele.Ce casa imi veti zidi Mie? - zice Domnul - sau care este locul odihnei Mele?"(Fapte 7, 48-49).Evocam la inceput odihna, si auziti:"locul odihnei Mele".Ce fel de odihna? Numai dupa osteneala cautarii si dorului luminii dumnezeiesti ajungi la odihna.

Impreuna cu colegul meu - parintele Stefan - cercetam texte, in original, ce inseamna odihna:in limba greaca aiadaooen; daooen inseamna "odihnesc", dar "aia" inseamna "sus" - deci cand ma ridic la inaltimea adevarului, atunci ajung la odihna, adica la lumina care imi da pacea, implinirea.De aceea, observati, "cerul este locul odihnei Mele" - zice Dumnezeu, adica acolo unde e plinatatea adevarului, a existentei.Cerul - locasul Parintelui ceresc, al lui Dumnezeu.Dar, dupa Evanghelia de astazi, "Nimeni nu s-a suit in cer, decat Cel ce a coborat din cer, Fiul Omului, Care este in cer".Deci cerul este locasul Fiului Omului.Iar daca Tatal nostru spune "precum in cer, asa si pe pamant", cerul este si locasul odihnei noastre, al pacii, al mangaierii, al luminii, pe care, contempland-o, ajung la odihna.Sufletul meu nu se mai zbuciuma.Propriu-zis, aceasta inseamna.Cand nelinistea ta, in chinurile nasterii tale din nou, inceteaza.Sufletul ajunge sase odihneasca.Constiinta capata pacea, lumina adevarului.Cum de atatea ori va talcuiam cuvantul:Numai cel care n-a ajuns pana la capat se intoarce inapoi.El tot penduleaza, in nelinistea lui, intre indoieli si certitudini.Nimeni din cei care au ajuns (la odihna) nu s-a mai intors.De aceea si pentru cei adormiti, cum ne rugam la capataiul lor, la inmormantare, sau la parastas? - Ii zicem Mantuitorului::Ca Tu esti Invierea si Viata si Odihna adormitului robului tau...".Deci a ajuns sufletul la pacea, la odihna, la intalnirea cu Dumnezeu.Cum va spuneam, cuvantul Sfantului Grigorie Sinaitul:"Ia aminte, omule:Adevarata cunostinta e simtirea harului dumnezeiesc" - simtirea dumnezeirii.

Am inteles ce inseamna odihna.De aceea, a te culca, in interesul somnului trupesc, numai, in care vegetezi, dar sufletul nu ramane viu, cum se ruga Inteleptul:"Eu dorm, dar inima vegheaza", daca nu mai ramai in stare de veghe, aceea-i moartea.A te desparti de Dumnezeu e moarte.

Atunci, revenim la cer:"Precum in cer, si pe pamant".Si omului ii este dat sa aiba parte de cer.Cerul - locasul lui Dumnezeu (cum citim in Tatal nostru;Cerul - locasul Fiului Omului, Care este in cer - Fiul lui Dumnezeu, facut om, Care S-a coborat din cer.Si cerul - locasul omului;cerul omului.

Iubitilor, pentru ca acest cuvant si aceasta invatatura este atat de adanca, odata cu Sfintele Scripturi, Parintii cum au inteles?Am apelat, si de data aceasta, indeosebi la Sfantul Maxim Marturisitorul.El spune ca prin cer se intelege in Sfanta Scriptura, adeseori, Insusi Dumnezeu.Precum spune undeva Ioan Inaintemergatorul, marele propovaduitor al adevarului:"Nu poate omul sa ia nimic de la sine de nu-i va fi dat lui din cer" (aceasta a spus-o Sfantul Ioan dupa ce L-a botezat pe Mantuitorul ucenicilor lui).A doua zi dupa ce Ioan L-a botezat pe Mantuitorul, vazandu-l pe Mantuitorul ca trece iar la Iordan, a spus ucenicilor sai:"iata Mielul, Care ridica pacatul lumii".Si atunci, Andrei intai, dar si Ioan, care ne descrie aceasta, au luat-o dupa Mantuitorul, dupa Iisus.Iisus i-a intrebat:Ce vreti? - Invatatorule, unde locuiesti? - Veniti si vedeti.Si au mers Andrei si Ioan si toata seara si noaptea L-au intrebat pe Iisus.Andrei, ascultandu-L, le-a spus celorlalti:"Am aflat pe Acela despre Care au vorbit profetii".Atunci au iesit la Iisus si Petru, apoi Filip si Natanael - ucenicii Lui.Atunci, ceilalti din jurul lui Ioan:Tu L-ai botezat pe Iisus, dar vezi ca cei care mergeau dupa tine pleaca dupa El, te parasesc si merg dupa Celalalt, dupa Iisus.Atunci a spus Ioan acest cuvant, pe care il citeaza Sfantul Maxim Marturisitorul.Ioan azis::Nu poate omul sa ia nimic de la sine, de nu-i va fi dat lui din cer" - adica de la Dumnezeu.De aceea Sfantul Maxim spune:"Cerul se uneste ce Insasi Dumnezeirea".Deci cand zici cer zici lumea lui Dumnezeu, locasul lui Dumnezeu;si, in intregime, tot ceea ce se descopera de acolo, de la Dumnezeu.Pentru care adauga Sfantul Maxim:"caci toata darea cea buna, tot darul desavarsit de sus este, pogorandu-se de la Parintele luminilor".In acest inteles trebuie luat cuvantul "cer", dintextul Scripturii - locasul lui Dumnezeu, cu intreaga bogatie, nesfarsita, a adevarului dumnezeiesc.Dar mai adauga Sfantul maxim:"Scriptura mai numeste cer si puterile ceresti, dupa cuvantul:.De aceea, dupa cuvantul Scripturii:, - mai zice in alta parte.Aceasta pentru ca Dumnezeu Se odihneste in fiintele simple si netrupesti".
Si acest cuvant, mai ales, m-a mangaiat negrait de mult.El corespundea exact cu ceea ce mintea noastra, putintica, incearca sa se inalte.Zice Sf,Maxim:"daca ar zice cineva ca si mintea omeneasca, curatita de nalucirea materiala...".O, Doamne, cat ma mangaie acest cuvant!nalucirea materiala, care ma face sa ma gandesc cum L-a ispitit demonul pe Mantuitorul, aratandu-I imparatiile lumii si slava lor.Pentru care Parintele Staniloae talcuia:Slava lor, adica poleiala.Aceasta poate oferi demonul:poleiala.La aceasta se incanta atata lume, la poleiala - nalucirea materiala, cum este numita de Sf,Maxim.Deci "orice minte omeneasca, daca e curatita de toata nalucirea materiala si e impodobita cu ratiunile dumnezeiesti ale celor inteligibile, este cer, si nu are a cadea, dupa parerea mea, din adevar'.Daca priveste si mintea omului, curatita de nalucirile materiale, si luminandu-se, stralucind in ratiunile dumnezeiesti ale celor inteligibile.Este cer si mintea; si nu cazi din adevar.Nu cazi din adevar cand contempli cerul mintii tale, plin de stralucirea adevarului dumnezeiesc, al credintei, plin de cele ceresti.O, credinciosilor, o, profesori de religie, nu uitati!Asa sa-i invatati pe copilasi, cu inima curata.Si incheiem cuvantul Sfantului Maxim:"Deci nici cel care a numit cer inaltimea constiintei spirituale din oameni nu ar gresi".Doamne, cum te inalta fiecare gand si idee tot mai sus!"caci, intr-adevar, spune Sf.maxim, cunostinta adevarata se face asemenea cerului, scaun a lui Dumnezeu".A spus Mantuitorul:"Daca Ma iubiti, paziti poruncile Mele!Cel ce pazeste poruncile Mele va fi iubit de Tatal Meu, la el vom veni si locas la dansul vom face".Daca cerul este locasul lui Dumnezeu, si inima ta, facandu-se locas al lui Dumnezeu, se face cer."Se face asemeni cerului, scaun al lui Dumnezeu, primind pe Dumnezeu sa Se introneze in ea, prin nazuinta nestramutata a dorintei ferme si inalte spre bine.La fel, lucrarea curata a virtutilor este numita ".Virtutile, despre care de atatea ori Sf.Maxim spune ca ele sunt oglindire a insusirilor dumnezeiesti, a luminii dumnezeiesti, a iubirii dumnezeiesti, a intelepciunii dumnezeiesti, a bunatatii dumnezeiesti, a dreptatii dumnezeiesti, a barbatiei dumnezeiesti.Talcuia Parintele Staniloae atat de adanc, dupa Sfantul Maxim:Virtutile sunt forma umana a insusirilor dumnezeiesti, cum s-au relevat in Hristos.Si atunci, in acest inteles virtutile sunt"asternut picioarelor Lui".Cum toti Sfintii Parinti vor spune, ca insusirile dumnezeiesti sunt cele din jurul lui Dumnezeirii.Adancul fiintei dumnezeiesti este de neurmat pentru noi, dar insusirile dumnezeiesti - lumina, iubirea, bunatatea, pacea, dreptatea, sfintenia, intr-un cuvant.Toate sunt dar, harul lui Dumnezeu din natura divina.Dar natura divina este dincolo de tot ceea ce este creatura.dar sunt asternut al Dumnezeirii si impartasire din Dumnezeire, din lumina si iubirea Sa.Si, in sfarsit, intrucat virtutea primeste deasupra ei talpile dumnezeiesti...De aceea parca-ti aduci aminte"cate o crestina, saraca, zice asa, in simplitatea ei:Saruta-Ti-as talpile tale, Doamne!Si noi radem, adeseori.Or, ea spunea un cuvant atat de adanc:Doamne, eu sa fiu asternut picioarelor Tale, talpilor Tale.Sa odihnesti, altfel spus, in minta si ininima mea.Caci in Filocalie Parintele Staniloae as a tradus:Talpile dumnezeiesti.

"si nu le lasa catusi de putin sa se murdareasca de intinaciunea trupului".Ce i-a spus lui Moise la rug? - Scoate-ti incaltamintea!Locul pe care calci e sfant".Acolo calca talpile picioarelor dumnezeiesti, si acolo nu mai e intinaciune.


...Si intelegand prin pamant trupul.Iubitilor, Doamne, ce descoperire!Cer , lacasul Dumnezeirii, cerul lui Dumnezeu, cerul Fiului lui Dumnezeu si Fiul Omului, si cerul - mintea noastra plina de lumina dumnezeiasca, de adevar!Ati inteles acum?Prin care dar, insusire a sufletului nostru putem noi sa ne umplem sufletul de cer, de lumina divina, de virtutile care stralucesc in noi - cunostinta, adevarul (deci lumina, caci altfel nu pot vedea nimic fara lumina;si ceea ce e lumina pentru ochi e intelegerea pentru minte)?Care este acest dar, prin care noi luam cunostinta, prin care ne miscam? - Gandirea, iubitilor! Si, intelegand, parca te cutremuri.Cu ce te inalti dincolo de minte?vedeti, trupul, materia e limitata, marginita, "tarcaruita" in timp si spatiu.Dar daca cu trupul sunt aici si acum, cu mintea, cu gandirea depasesc nu numai trupul meu, numai locul unde ma aflu, nu numsi timpul de acum...ci si timpul si spatiul.Se misca in lumea nemarginirii dumnezeiesti.Atunci cand cuget, deodata:"A zis Dumnezeu:Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra" - chipul, cum spune dumnezeiescul Maxim, e de nedistrus, ramane in noi in veci;ca existamChiar si cei care mai spun:"A trecut in nefiinta".Sa-i lumineze Dumnezeu, sa se indeparteze de ratacirea asta cea mai de pe urma.Nimeni nu trece in nefiinta!Caci existam,si in nemurire suntem chemati sa fim.Dar asemanarea priveste virtutea:intelepciunea, bunatatea, virtuti de care ne impartasim din Dumnezeire, dupa voia noastra.Vrem sa-I urmam lui Dumnezeu in lumina, adevar si iubire, atunci ne impartasim din ele.Sau, prin pacat, ne lepadam,Dar ramanem in Dumnezeu cu radacina.

Si ce inseamna a fi "dupa chip"?Ce ne apropie pe noi mai mult decat toate de a fi dupa chipul lui Dumnezeu, al nemarginirii dumnezeiesti? Gandirea, iubitilor.Gandirea noastra depaseste si marginile universului intreg.Astazi macar atat sa intelegem:ce inseamna cuvantul cer:locasul lui Dumnezeu, locasul Fiului lui Dumnezeu si Fiul Omului si locasul oricarei minti pamantesti curate.Cand am citit din Sfintii Parinti, indeosebi doua lucruri m-au luminat si m-au uimit (cand primestilumina, te uimesti).Cand am citit la Sfantul Ioan Damaschin cum a coborat Fiul lui Dumnezeu la noi: nu dupa loc, ci dupa fire.Adica nu dupa spatiu, ca sa se miste de colo colo.A luat trup omenesc, cu care S-a miscat printre noi;dar in El era Dumnezeirea.Fiul lui Dumnezeu a coborat in sanul Fecioarei (a carei nastere am praznuit-o ieri;iar astazi parintii ei, dumnezeiestii Ioachim si Ana).Or, cand zici firea dumnezeiasca...Mantuitorul i-a spus unei femei, samarinencei, descoperindu-i din taina Dumnezeirii:"Duh este Dumnezeu".Cu ce ne apropiem noi de intelegerea Duhului?E Duh, e spirit, adica nematerial.Dar cum o intelegem?Ce e in noi nematerial? - Gandirea.Gandirea e deasupra materiei, o invaluie.Cu gandirea, care depaseste hotarele trupului intelegem ceva din taina Dumnezeirii, a Duhului.Sa ne inaltam, sa intelegem! E atata frumusete, cum nu va puteti inchipui.Cand am mai citit si la Calist Catavisiotul:"Oricine e intelept priveste la lucrurile cele mai adanci din el";cele mai inalte din el.Orice om are si slabiciunile lui.Calist Patriarhul spune:Cand vrei sa fii in adevar, treci de la cele de jos ale tale ( cum intreaga creatie s-a odraslit de la cele de jos pana la cele de sus; toate sunt in noi)...Ce are omul mai inalt, spune Patriarhul Calist, e mintea lui, e gandirea lui.Si cu mintea lui se inalta, si poate sa ajunga pana la Dumnezeu - cu mintea te poti inalta dincolo de lume;poti sa cuprinzi lumea.De aceea spune Calist:"Nu e dupa vrednicia omului sa se opreasca la cele marginite, hotarnicite, ci sa se inalte pana la Cel nemarginit, daca si mintea se poate inalta pana la Dumnezeu".

Atunci am inteles:Doamne, ce minune decoperi Tu in om, ca mintea lui e cer (cum a spus Sfantul Maxim), e cereasca.Te inalti pana la Dumnezeire.Si asa spunea un savant - Wolfgang Puli, mare fizician:Asa cum Dumnezeu, spiritul divin cuprinde intreaga creatie, asa si sufletul omului, creat dupa chipul lui Dumnezeu, poarta in el intreaga creatie.Ar putea face stiinta un matematician, un chimist, un fizician, poate sa cuprinda intelesurile lucrurilor fara mintea aceasta, pe care i-a dat-o Dumnezeu, dupa chipul Lui?Si asa cum El cuprinde tot, si omul e chemat sa devina mintea omului cer.

Am inteles acum ce inseamna aceasta realitate spirituala - cerul - si cat e de adevarata ea!Omul a pierdut intelesul de a purta in inima lui, dupa chipul lui Dumnezeu, duhovniceste, creatia, si sa ajunga la asemanare.De aceea Fiul lui Dumnezeu a coborat din cer, si a adus cerul pe pamant.Si in El e cerul;e Dumnezeu si Om.De aceea spune:"nimeni nu s-a suit in cer" - nu tu te sui.Fara numai Cel care a coborat din cer, Fiul Omului Care este in cer.Si a coborat ca fiecare constiinta umana, fiecare suflet sa devina un salas ceresc; salas de lumina si de adevar.

Si adauga Mantuitorul:"Precum Moise a ridicat sarpele in pustie, asa Se va inalta si Fiul Omului"(pe Cruce).Evreii, mergand spre pamantul fagaduintei, au dat peste niste serpi veninosi, care ii muscau;si mureau (pentru ca erau atatati de demoni).Iar Mantuitorul, Care avea sa Se intrupeze si sa Se inalte pe Cruce, veninul sarpelui El il va rastigni.De aceea a zis:"Precum a inaltat Moise sarpele in pustie, asa Se va inalta si Fiul Omului" - pe Cruce. ..."Ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".Deci Crucea inseamna rastignirea raului si cale spre inviere, inaltare.Cei din jur nu intelegeau - fariseii, carturarii: "Daca este Fiul Omului, coboara-Se de pe Cruce".Rastignitul din stanga, la fel:"Daca esti Fiul lui Dumnezeu..."Sarmanii, nu pricepeau.Cum, sa vezi pe cineva rastignit si sa te inchini unui rastignit?Au inteles multi:Pavel a inteles:"Crucea e nebunie pentru elini(filosofii) sminteala pentru iudei (caci "blestemat e cel ce e intins pe lemn"; toti vinovatii Vechiului Testament erau osanditi la moarte prin cruce).Dar pentru noi e puterea lui Dumnezeu ".Iar dupa Pavel va spune Ioan Gura de Aur:"Privesc la cruce, privesc la Hristos, si-L numesc Imparat pe Hristos pentru ca-L vad rastignit".Cu adevarat, El e Imparatul, Care Se jertfeste pentru supusii Lui.Si-L numesc Imparat pentru ca El S-a jertfit pentru supusii Lui.Si asa sa faca orice imparat:sa se jertfeasca;iar prin jertfa sa rastigneasca raul.Caci jertfa ucide egocentrismul , pacatul.Cum am spus de atatea ori, si am invatat:orgoliul este demonic.Cand a cazut in orgoliu Lucifer, ce a descoperit? - S-a vazut adus de la nefiinta la fiinta.Si-a vazut nefiinta.Dar daca Dumnezeu a zis Da, sa fii, atunci ramai.Atunci s-a descoperit pe el zidire.Si atunci, Fiul lui Dumnezeu a venit sa rastigneasca pacatul, orgoliul, deci moartea.Caci daca prin pacat jertfa, care ne instituie in fata lui Dumnezeu, Adam a transformat-o in moarte, prin despartire, in Hristos, pe Cruce, moartea se transforma in jertfa, care duce la inviere.
De aceea a zis Iisus:"Precum a inaltat Moise sarpele in pustie, asa se va inalta Fiul Omului pe Cruce".Si daca veninul sarpelui, cum va arata tot Ioan Gura de Aur, ucidea,jertfa lui Hristos pe Cruce, invierea, vindeca.De aceea a zis Ioan Gura de Aur:"Tu meriti, Doamne, sa fii Imparat, pentru ca Tu Te-ai jertfit!".Si-n jertfa e impartasirea iubirii datatoare de viata, care aduce invierea.De aceea, "pomeneste-ma, Doamne - zice tot Ioan Gura de Aur - intru Imparatia Ta, cum a zis rastignitul din dreapta, care s-a cait" (de la acest cuvant noi zicem mereu "vesnica pomenire").La care Iisus a spus:"Azi vei fi cu Mine in rai".Intr-adevar, asa S-a inaltat Fiul Omului pe Cruce, din iubire.

Pentru ca urmeaza cuvantul, uimitor, din Evanghelie:"...asa se va inalta Fiul Omului, pentru ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".In iubire e viata, in jertfa e viata, in daruirea mea catre celalalt.Cand ma daruiesc tie si tu te daruiesti mie, suntem in iubirea divina, in viata, in mantuirea vietii. Caci iubirea este principiul vietii.Si vine cuvantul uimitor, unic, al Evangheliei:"Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".Fiul Sau unic! Iubitilor, ce-i mai scump pentru un tata (ca si pentru o mama), decat fiul?!Fiul iubirii lui Dumnezeu, al Parintelui ceresc.Va talcuiam din cuvintele Scripturii:"Mainile Tale m-au facut si m-au zidit" - Mainile Tatalui - Fiul si Duhul Sfant.Si in alta parte Psalmistul spune:"Dumnezeu a pus in visterii adancurile".Adancurile suntem noi."Adanc pe adanc cheama" - adancul Dumnezeirii ne chema pe noi.Iar visteria lui Dumnezeu ati vazut ce inseamna - Fiul si Duhul Sfant.Aceasta este visteria cea dinlauntru, a inimii, rasadita si in noi, cum spune Patriarhul Calist.Ce este mai scump pentru Tatal, daca nu visteria Lui - Fiul si Duhul Sfant? Si asa L-a daruit pe Fiul Lui, sa Se intrupeze de la Duhul Sfant si din Fecioara, L-a daruit "ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica". L-a daruit, pana pe Cruce, Visteria Lui, ce are mai scump Tatal a daruit, si sa ne impartasim din El, din Fiul Lui, din viata Fiului Lui, in Duhul Sfant.Si in Duhul Sfant, "ca tot ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".Si incheie Evanghelia asa:"Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume sa judece (sa osandeasca) lumea, ci sa se mantuiasca lumea prin El".Sa crezi in El, cum S-a intrupat, de la Duhul Sfant si din Fecioara, si cum la Cincizecime a trimis Duhul Sfant, ca sa Se intrupeze El in fiecare din noi, in fiecare inima fecioara.Inima fecioara, nu uitati:atunci cand inima noastra e casta, fecioara, deodata se lumineaza, devine cer.

Iubitilor, zilele acestea l-am comemorat pe Paulescu si am citit ceva din el.Si inima noastra atat de mult s-a aprins de omul acesta!...El a ajuns la marturia aceasta, de a-L preamari pe Dumnezeu prin stiinta.Si multi s-au intrebat:Cum prin stiinta a ajuns Paulescu sa dea marturia aceasta, a intelegerii Dumnezeirii? - Pentru ca a avut o inima casta.De aceea Iorga, care l-a cunoscut, la savarsirea lui din viata a spus:"A trait ca un mucenic si a murit ca un sfant.De-abia acum, savarsindu-se din viata, pot spune cei mai apropiati ai lui, si ucenicii lui, vor spune descoperirile vietii acestui om". Si, ingaduiti a spune, ucenicul lui poate cel mai de aproape - doctorul Trifu, pe care noi l-am intalnit in viata viata mea.Si el marturiseste ca, atunci cand Paulescu a ajuns, in iulie, la intelegerea acestui adevar, al insulinei, a aparut in august un articol in limba franceza, in Apus, si au luat cunostinta savanti.Un savant american - Ernst Scott - i-a trimis o scrisoare lui Paulescu si i-a propus sa elaboreze impreuna insulina.Si doctorul Trifu l-a sfatuit pe Paulescu:Da, noi nu avem posibilitati de laborator ca alte popoare.Sa lucarm impreuna.Altii au spus:Nu, sa apara acest produs aici, la noi, in Romania.Au tot asteptat sponsori...Dar in timp de sase luni au aparut altii, care au luat cunostinta de descoperirea lui si...

Iubitilor, omul acesta - si este un exemplu - a ajuns la adevar unind minte luminata, adancind adevarul omului cu mintea, dar si pastrandu-se curat, cast, in feciorie.Asa cum Maica Domnului e fecioara si mama.Numai in castitate si in maternitate implinesti adevarul.Cum adica:pastrandu-ti faptura ta curata, casta; nu innamolita in stricaciunile lumii, in noroiul acestei lumi.In noroiul de patimi, cum sa mai vezi adevarul?Numai in sufletul cast, inima casta, si mintea cautatoare de adevar, asa ajungi la adevar.Asa a fost Paulescu.Asa a ajuns la adevar, incat, cunoscand, cu mintea luminata de Dumnezeu adevarul omului, ca fiziologic, faptura umana, atat in morfologia ei, cat si in fiziologia ei.Pentru ca fiecare organ, fiecare tesut, fiecare celula, fiecare lucru din faptura noastra, in lumina, are un scop.E o armonie , nu-i pusa de mine.Eu, cand vin in lume, vin deja zidit.Altul a pus aceasta armonie - Dumnezeu.A pus o armonie in toata faptura, o constiinta in om, pentru care Paulescu spune ca sufletul omului este "agentul finalitatii".Adica spiritul meu, luminat de Dumnezeu, vede aceasta ordine, se innalta la Dumnezeu si, inaltandu-se la Dumnezeire, sufletul meu, luminat de lumina divina, de iubire divina, de credinta in adevar...gandirea mea se inalta si ma zideste.Acest "artist minunat", cum spune Paulescu, care-i sufletul omului, deodata zideste trupul meu, si pleaca, faptura mea, de obarsia ei, cum m-a zidit Dumnezeu, catre desavarsirea ei, dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Si o intrebare, pe care o punem oricarei minti omenesti:Iubitilor, e posibil sa zidesti ceva fara gandire?Fiecare sa se zguduie si sa dea un raspuns.Fara sa ai un proiect, un plan, chiar al celui mai simplu lucru.Intelegeti atunci cum gandirea devine cer? Cum se inalta la Dumnezeire!Cum sa nu fie, atunci, gandirea lui Paulescu cer, cand el a contemplat trupul omului si creatia intreaga in atata ordine si armonie.Sufletul lui se unea cu fiecare fibra, cu fiziologia intreaga.Hormonul insulinei a fost opera a finalitatii, a gandirii, a armoniei lui Dumnezeu...
balla georgeta · 1114 vizualizari · 1 comentariu
Categorii: Prima categorie
09 Sep 2012

ZIUA BUCURIEI !

“Aceasta este perechea cea blagoslovita, aleasa de Hristos Dumnezeul nostru spre a fi parintii Maicii Sale, Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria. In cantarile lor auzim aceasta: “O, dumnezeiasca pereche, pe toti parintii ati intrecut, caci ati zamislit pe ceea ce intrece toata zidirea“.

“Însoțirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana, ca celor ce ați născut pe Maica Vieții noastre, binecuvântată de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, cântări de laudă aducem vouă noi, rugătorii voștri; iar voi, ca cei ce aveți îndrăzneală către Dumnezeu, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile pe noi, cei ce cântăm: bucurați-vă, părinți de trei ori fericiți!”

Deci, o, cît de binecuvîntați sînteți, sfinților părinți Ioachim și Ana, pentru cea prea binecuvîntată fiică a voastră! Încă îndoit sîn-teți binecuvîntați pentru Domnul nostru Iisus Hristos, în Care s-au binecuvîntat toate neamurile și toate semințiile pămîntului. Cu drept cuvînt v-au numit pe voi Sfînta Biserică părinți ai lui Dumnezeu. Pentru că pe Cel ce S-a născut din fiica voastră cea prea sfîntă, Dumnezeu Îl cunoaștem, Căruia acum, în cea cerească îna-inte stare aproape fiind, rugați-vă ca și noi să nu fim depărtați de bucuria voastră care petrece în veci. Amin.

Pomenirea drepților Tăi, Doamne, prăznuind, pentru dânșii, rugămu-ne Ție, mântuiește sufletele noastre.

"După roade se cunoaște pomul", spunea Iisus în Evanghelie; familia bătrânilor Ioachim și Ana a dăruit lumii o floare și un fruct unic: Preacurata Fecioară Maria care printr-un privilegiu divin extraordinar a fost scutită de păcatul strămoșesc, pentru a deveni templul viu al lui Dumnezeu făcut om. După sfințenia rodului putem cunoaște valoarea și sfințenia celor care i-au dat viața, Sfinții Ioachim și Ana. Sărbătorirea în aceeași slujbă a Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului și bunicii lui Isus, este un omagiu adus bunicilor și o reamintire a datoriei de a cinsti pe părinții părinților noștri.
O, preafericita insotire, a dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana cei ce stati langa scaunul Dumnezeirii, primind laudele acestea ale noastre, izbaviti-ne cu rugaciunile voastre de chinurile cele vesnice si de toata ispita, ca impreuna cu voi sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
Pereche preafrumoasa si insotire de Dumnezeu aleasa, Ioachim si Ana, cei ce sunteti acum straluciti cu dumnezeiasca lumina si va veseliti cu ingerii si impreuna cu fiica voastra cea de Dumnezeu daruita, aduceti-va aminte de noi cei de pe pamant, care cantam: Aliluia!


Rugaciune catre Sfanta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria

Sfanta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin astazi la tine cu inima plina de veneratie. Tu esti o faptura privilegiata si preaiubita, caci pentru sfintenia vietii tale ai fost socotita vrednica sa fii mama Sfintei Fecioare Maria, care este binecuvantata intre toate femeile si Nascatoare a Cuvantului Intrupat.
Plini de incredere in minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o Milostiva Sfanta, sa binevoiesti a ma primi in numarul celor pe care ii ocrotesti in mod deosebit.
Ia-ma sub puternica ta paza si dobandeste-mi de la Dumnezeu harul sa pot imita acele virtuti cu care tu ai fost inzestrata din plin. Ajuta-ma sa-mi recunosc pacatele si sa le plang cu amar, sa am o iubire inflacarata fata de Isus si Maria si sa-mi implinesc datoriile starii mele.
Fereste-ma in viata de orice primejdie trupeasca si sufleteasca si fii de fata in clipa mortii mele, ca sa ajung in cer unde sa-l pot lauda impreuna cu tine pe Cuvantul lui Dumnezeu facut om in sanul fiicei tale, Sfanta Fecioara Maria. Amin.


Rugaciune catre Sfantul Ioachim, tatal Sfintei Fecioare Maria

Sfinte Ioachime, tu ai primit cinstea de a fi tatal aceleia care trebuia sa-l nasca pe Fiul lui Dumnezeu. Viata ta pilduitoare este un exemplu inaltator pentru mine.
Dobandeste-mi harul sa corespund planurilor pe care Dumnezeu le are cu mine, sa-i implinesc cu fidelitate vointa si astfel sa primesc in toate binecuvantarea Domnului. Amin.


 


Preasfântă, Preaminunată Fecioară Maria, Care ai devenit Maica Dumnezeului nostru, Domnul Iisus Hristos și ne-ai fost dată și nouă ca Mamă Sfântă, Te rugăm ajută poporul nostru și pe toți cei care Te laudă și Te preacinstesc! Deschide-ne inimile și pune în ele iubirea sfântă pentru Dumnezeu, pentru toți Cei din Sfânta Împărăție Cerească și pentru aproapele nostru și înmulțește această iubire!
Ajută-ne Măicuță Sfântă să topim gheața din inimile noastre!
Ajută-ne să sfărâmăm împietrirea inimilor noastre, ca din ele să se reverse nesfârșit, necontenit, necondiționat iubirea pentru Dumnezeu! Dăruiește-le celor dragi nouă și celor care au mai multă nevoie, toată iubirea sfântă după care tânjește sufletul dornic de Dumnezeu! Luminează-ne și ajută-ne ca tot ce facem să fie din dragoste pentru Dumnezeu și pentru semenii noștri! Ajută-ne, Te rugăm, să ne mântuim sufletele! Vino în inimile noastre, Măicuță mult iubitoare, să se înmulțească acolo iubirea sfântă și să ne rugăm cu inimile înfierbântate de dragostea Ta! Te iubim, Te preamărim și Îți mulțumim Maică Sfântă pentru mijlocirea Ta la Dumnezeu, pentru toate milele Tale și pentru tot ajutorul Tău sfânt! Amin.

123Friendster.Com

 

LA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI !Bucuria nașterii Preasfintei Fecioare Maria a bătut astăzi și la ușile noastre, a răzbit în inimile noastre și ne-a îndemnat să ne adunăm în sfintele biserici, pentru ca împreună să ne bucurăm duhovnicește, să ne rugăm, să cântăm și să cerem ajutorul Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare, cinstind nașterea ei cu tot ce avem în noi mai curat, mai bun, mai ales. Așa ne-au crescut și învățat părinții noștri, așa ne-au deprins strămoșii noștri, așa ne-au poruncit să facem toți sfinții Bisericii noastre.
Nu este sfânt care să nu fi adus măcar un cuvânt de laudă Maicii Domnului, aceleia prin care a venit mântuirea a toată lumea. Pe ea au cinstit-o îngerii din cer și oamenii de pe pământ. De ea au vestit proorocii. Pentru ea a grăit Fiul lui Dumnezeu. Pe ea au lăudat-o Sfinții Apostoli. Numele ei l-au pomenit adesea mucenicii în lanțuri, cuvioșii în pustietăți, mamele la căpătâiul copiilor, fecioarele în focul rugăciunii, bătrânii în ceasul sfârșitului, bolnavii în văpaia durerilor, orfanii în vremea ispitelor, văduvele în sărăcia lor, sărmanii în lipsa lor, călătorii în primejdii, copiii în primii lor ani de viață.
Pe Maica Domnului o cinstesc deopotrivă și puterile de sus și creștinii de jos, cetele îngerești și neamul omenesc, serafimii din cer și călugării de pe pământ, tronurile cerești și domniile pământești, heruvimii și arhanghelii, îngerii și sfinții, creștinii de peste tot dimpreună cu toată suflarea.Se cuvine dar ca și noi să lăudăm pe Născătoarea de Dumnezeu pogorându-ne cu mintea în micul Nazaret, acolo unde a răsărit prima bucurie în lume prin nașterea Fecioarei Maria.
Veniți deci, iubitorilor de praznic, să vedem ce lucru minunat s-a petrecut astăzi în casa lui Ioachim. Veniți, maicilor iubitoare de copii, să vedem pe cine ține în brațe Ana. Veniți, mireselor gătite cu podoabe omenești, să vedem ce Mireasă fără de bărbat Iisus Hristos Și-a pregătit. Veniți, aleselor fecioare, să vedem ce Fecioară neîntinată astăzi în lume s-a născut.
Veniți cu toții, frați creștini, să vedem de cine vorbește Isaia, de cine se veselește David, pe cine laudă arhanghelul Gavriil, pe cine prăznuiește acum Biserica Domnului. Veniți să vedem pe cine a născut la bătrânețe Ana cea stearpă, de ce se bucură așa de mult bătrânul Ioachim, de ce zâmbesc păcătoșii în iad, pentru ce saltă sfinții în cer, de ce nu mai oftează Eva, de ce tace săracul Adam. Veniți să vedem de ce se bucură astăzi toată creștinătatea, de ce sună așa frumos clopotele, de ce se împodobesc astăzi sfintele biserici cu atâtea flori și cântări de laudă.
Veniți, sfinților, să lăudăm astăzi pe cea mai aleasă dintre sfinți. Veniți, îngerilor, să cinstim acum pe cea mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii. Veniți, sfinților apostoli, să preamărim pe aceea care mai înainte de voi pe Hristos L-a propovăduit. Veniți, mironosițelor femei, să prăznuim pe aceea care mai înainte decât voi a suspinat lângă crucea lui Iisus. Veniți, maicilor, ca pe Maica vieții noastre într-un glas să o lăudăm. Veniți, fecioarelor, ca pe Fecioară cu cântări de bucurie să o preamărim. Veniți, pruncilor, ca pe Prunca Maria cu făclii s-o întâmpinăm. Veniți, pustnicilor; veniți, călătorilor; veniți, bolnavilor; veniți, muritorilor, ca pe apărătoarea și mijlocitoarea noastră astăzi să o aflăm și împreună să o lăudăm. Veniți, frați creștini de pretutindeni, să întindem acum măreț ospăț de bucurie în casa lui David, căci astăzi s-a născut nădejdea mântuirii noastre. Astăzi s-a arătat în lume lăcașul Fiului lui Dumnezeu. Astăzi s-a apropiat plinirea vremii, astăzi s-a înălțat muntele cel netăiat, astăzi s-a zidit cămara cea neumblată, astăzi s-a arătat cortul cel ceresc.
ioan alexandru david · 1154 vizualizari · 1 comentariu
Categorii: Prima categorie
08 Sep 2012

Cuvant la Nasterea Maicii Domnului- Sf.Ioan Maximovici
Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut!(Ps.103, 25)exclama inca in vechime Psalmistul.Ce este, asadar, acea intelepciune (sau, pe greceste, sophia), prin care s-au facut ? In alt psalm se spune:Cu cuvantul Domnului cerurile s-au intarit si cu duhul gurii Lui toata puterea lor (Ps.32, 6).Iar Sf.Evanghelist Ioan Teologul glasuieste:La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.Aceasta era intru inceput la Dumnezeu.Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut (In.1, 1-3).

Intelepciunea lui Dumnezeu sau Cuvantul lui Dumnezeu, prin care toate s-au facut de Dumnezeu nu este doar un concept abstract al unei insusiri a lui Dumnezeu.Acelasi evanghelist glasuieste mai departe: Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal (In.1, 14).Asadar, Cuvantul prin Care toate s-au facut este Unul-Nascut, Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoana a Sfintei Treimi.El se mai numeste si "intelepciunea lui Dumnezeu", asa cum spune in epistola sa Sf.Apostol Pavel:Fiindca si iudeii cer semne, iar elinii cauta intelepciune, insa noi propovaduim pe Hristos cel rastignit...puterea lui Dumnezeu si intelepciunea lui Dumnezeu (I Cor.1, 22-24).

Fiul lui Dumnezeu Se numeste Cuvantul si intelepciunea lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu-Tatal pe toate le savarseste prin Fiul Sau.In acest fel, prin Fiul lui Dumnezeu, Tatal ni Se vesteste prin faptele Sale si prin El [Fiul} s-a aratat in diversitatea ei intelepciunea lui Dumnezeu.

Intelepciunea lui Dumnezeu s-a manifestat prima oara la crearea lumii vazute si nevazute.Noi vedem acum lumea ajunsa la starea pacatoasa, dupa ce si-a pierdut bunatatea dintru inceput, dar lumea este minunata, chiar si stricata de pacat si rasfrange in ea inalta intelepciune a Creatorului.Daca vom privi cerul, vom vedea miscarile armonioase a luminatorilor ceresti, totul se misca dupa legi vesnice, date naturii de Ziditor, la facerea ei. Daca vom privi in jurul nostru, in fiecare planta, in fiecare animal, chiar si in oricare pietricica vom vedea intelepciunea Celui ce le-a zidit!

Fiecare vietate, pana la cele mai mici insecte, este inzestrata cu toate insusirile necesare pentru supravietuirea, apararea si dezvoltarea vietii sale si pentru inmultirea speciei.Fiecare corp insufletit si neinsufletit din natura este compus din particule minuscule, distribuite armonios, care alcatuiesc o zidire minunata, o tesatura gratioasa a Marelui Artist si Ziditor.Sa ne uitam in noi insine, ce combinatie minunata si inteleapta a nevazutului cu vazutul alcatuim!Prin trupul nostru apartinand lumii zidite, noi alcatuim cea mai mestesugita zidire in care fiecare celula isi are menirea ei.Cu cat stiinta patrunde mai adanc in tainele naturii, cu atat devine mai evident ca natura este zidirea unei preamarete intelepciuni si cu atat mai sus se inalta ochiul mintii noastre, in cunoasterea Creatorului sau.

Despre inalta intelepciune a lui Dumnezeu marturiseste cu deosebire duhul nostru cel dupa asemanarea lui Dumnezeu, care-l inalta pe om deasupra pamantului si a marii vietii  acesteia si ne da putinta sa ne impartasim chiar si in viata aceasta de puterile inaltului.

Toate acestea le avem chiar si acum, in starea noastra pacatoasa, a omului cazut, supusa stricaciunii naturii.Cum a fost, dar, frumusetea si bunatatea lumii la zidirea ei! Incantat de propria frumusete, primul dintre ingeri, Luceafarul de dimineata, s-a mandrit si, dorind sa se faca deopotriva cu Cel Preainalt, a cazut de la Dumnezeu.Alungat din cer, el l-a pizmuit pe omul creat si l-a ademenit sa incalce porunca lui Dumnezeu.

Pacatuind Adam, cel intai zidit, o data cu el intreaga omenire s-a lipsit de slava si de cinstea ei cea dintru inceput.Mintea omului s-a intunecat, vointa i-a slabit, simrturile i s-au intinat.Omul s-a lipsit de comuniunea harica cu Dumnezeu, Izvorul vietii, si a devenit muritor.

Pierzand omul cununa zidirii, s-a produs o schimbare in intreaga lume, caci urmarile pacatului s-au simtit peste tot.Intreaga lume a devenit stricacioasa si pacatoasa.Natura, incepand cu animalele, a inceput sa-i faca rau omului, iar omul, inlauntrul sau, era chinuit de despartirea de Dumnezeu.Insa Preainteleptul Dumnezeu, inca inainte de zidirea lumii, nu numai ca a prevazut caderea omului pe care urma sa-l zideasca, dar a si hotarat dinainte cum sa-l indrepteze, inainte ca lumea sa fie zidita.In Sfatul Sfintei Treimi a fost dinainte randuit ca a doua Persoana a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, va deveni om si va lua asupra Lui pacatele lumii, indreptand greseala lui Adam.

Nimanui nu i-a fost dezvaluit leacul pregatit pentru boala omeneasca;hotararea Sfatului Sfintei Treimi a ramas o taina pentru intreaga lume zidita.Trebuia pregatit pe pamant un adapost vrednic sa-L primeasca pe Fiul lui Dumnezeu, Cel ce urma sa Se intrupeze. In neamul omenesc stricat de pacat trebuia gasit un vas nepangarit, in care sa Se coboare Cuvantul lui Dumnezeu, Cel ce urma sa SE intrupeze.In neamul omenesc stricat de pacat trebuia gasit un vas nepangarit, in care sa Se coboare Cuvantul lui Dumnezeu, Cel Care pe toate le-a zidit si, cu trupul primit, sa Se salasluiasca printre oameni, El insusi devenind om.De multe veacuri a fost nevoie ca sa se pregateasca implinirea preainteleptei chivernisiri a lui Dumnezeu.Si a aparut o Fecioara Curata, vrednica a deveni Maica dupa trup a Aceluia prin Care s-au facut cerul si pamantul si prin Care urmau sa se implineasca cele dinainte hotarate de Preainteleapta Treime, pentru mantuirea lumii.

Cand a venit plinirea vremii (Gal.4, 4) si a venit sorocul ca sa Se intrupeze Fiul lui Dumnezeu pe pamant, taina minunatului Sfat al Sfintei Treimi a fost dezvaluita de Dumnezeu Arhanghelului Gavriil, care a fost trimis in Nazaret sa-i binevesteasca Preacuratei Fecioare Maria despre nasterea Mantuitorului lumii, ce avea sa se petreaca de la ea.

"Sfatul cel mai dinainte de veci descoperindu-i Pruncei, Gavriil se infatisa" Preacuratei, vestindu-i: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine.Binecuvantata esti tu intre femei.Vei naste Fiu si vei chema numele lui, Iisus.Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema (Lc.I, 28-32).S-a tulburat smerita copila auzind aceasta prevestire.De la varsta de trei ani ea se afla la templu, fiind data de parinti si petrecand necontenit in rugaciune, a fost crescuta in Sfanta Sfintelor, unde a auzit glasurile locuitorilor ceresti, dar cu toate acestea n-ar fi putut gandi sa devina Maica Rascumparatorului, dand in acelasi timp si fagaduinta de a ramane Fecioara."Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri;pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema" - rosti ingerul, raspunzandu-i la intrebarea:"Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?"."Iata roaba Domnului.Fie mie dupa cuvantul tau!" - raspunse Maria cu smerenie si cu supunere fata de voia lui Dumnezeu (Lc.I, 35-38).Atunci Cuvantul lui Dumnezeu, Fiul Cel Unul-Nascut al lui Dumnezeu Se salaslui in Maria.Cel pe Care cerul si cerurile cerurilor nu-L incap (III Regi 8, 27; II Paralipomena 6, 18), Caruia Cerul ii este scaun si pamantul asternut picioarelor (Isaia 66, Fapt.7, 49), Si-a ales ca salas o Fecioara, din pantecele (vintrele) ei facandu-Si Prestol si pantecele ei mai mult decat cerurile largindu-l."Mai intinsa decat cerurile" s-a facut Fecioara Maria.
Peste noua luni ea  a nascut un Fiu, pe Dumnezeu aratat in trup."Taina cea ascunsa din veac si de ingeri nestiuta, prin Nascatoarea de Dumnezeu, Dumnezeu se arata pe pamant, in unire neamestecata intrupat."

Insa Fecioara Maria si intruparea, prin ea, a Fiului lui Dumnezeu au ramas o taina pentru diavol, pana cand Domnul nu a implinit lucrarea mantuirii noastre."Primind de buna voie pentru noi crucea asupra Sa", suferind moarte si inviind din morti, Domnul Iisus Hristos a daruit viata neamului omenesc si i-a deschis raiul care fusese pecetluit [pentru el].

Intrupandu-se din Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, "Adam s-a chemat, Eva s-a slobozit, blestemul s-a sfarsit, moartea s-a omorat si noi am inviat".

Impreuna cu omul, intreaga lume este izbavita de stricaciune, pregatindu-se de acum pentru ziua cand lumea va fi curatata prin foc, cand toata faptura va fi slobozita de robia stricaciunii, cand cerul cel nou si pamantul cel nou vor dezvalui zidirea lui Dumnezeu in toata frumusetea si bunatatea ei.Astfel, este sfaramata uneltirea rautatii diavolesti si Ziditorul lumii, cu inalta Sa intelepciune, le indreapta pe toate dupa voia Sa pentru binele intregii fapturi.Asa cum Dumnezeu a creat la inceput lumea prin Cuvantul Sau, adica prin Fiul Sau, la fel prin Fiul lui Dumnezeu lumea este renascuta dupa caderea in pacat.Prin Cel prin Care s-a aratat intelepciunea lui Dumnezeu in zidire, tot prin Acela s-a descoperit intelepciunea lui Dumnezeu si in restaurarea lumii distruse de pacat si in intoarcerea bunavoirii lui Dumnezeu asupra lumii.

De aceea, Fiul lui Dumnezeu este numit intelepciunea lui Dumnezeu, in greceste, Sophia, pentru ca prin El noi L-am cunoscut  si il cunoastem pe Preainteleptul Dumnezeu.Iisus Hristos pentru noi S-a facut intelepciune de la Dumnezeu si dreptate si sfintire si rascumparare(ICor.1, 30)

Preacurata Fecioara, prin care S-a intrupat Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Ziditorul si Mantuitorul nostru, ca sa ne daruiasca viata vesnica, a fost scara pe care Dumnezeu S-a coborat pe pamant si a devenit pentru noi puntea pe care urcam la cer.

Cu mult inainte de intruparea lui Hristos au prevestit despre ea proorocii, cei care profeteau venirea lui Mesia.Profetul Iezechiel o vede ca pe o poarta inchisa la rasarit, prin care trece Domnul si care ramane inchisa, ceea ce inseamna ca pana la nastere, in timpul nasterii si dupa nastere, Maria a ramas Fecioara.Profetul Daniel, talcuind misteriosul vis al lui Nabucodonosor, o preinchipuie ca pe un munte feciorelnic din care o piatra se desprinde de la sine, fara ajutorul vreunei maini omenesti, si umple pamantul, ceea ce iarasi inseamna nasterea fara de samanta si neprihanita a lui Hristos din Fecioara.Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel, care se talcuieste:Cu noi este Dumnezeu (Isaia 7, 14;Matei 1, 23)

Stramosul Iacov a vazut in vechime in vis o scara sprijinita pe pamant, al carei varf ajungea la ceruri si care o pre-inchipuia pe cea prin care S-a pogorat pe pamant Fiul lui Dumnezeu.Regele David, Psalmistul, o canta ca pe o Regina asezata de-a dreapta Regelui, imbracata in vesminte de aur si impodobita, a carei intreaga slava se afla inlauntrul ei.Iar inteleptul Solomon vorbeste despre ea in Cartea Pildelor ca despre Casa Intelepciunii:Intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi (Pilde 9,1).iar casa in care S-a salasluit Preavesnica Intelepciune la intrupare este tocmai Preacurata Fecioara Sfanta.Stalpii  acestei case sunt virtutile ei.La popoarele orientale din vechime, cifra sapte simboliza desavarsirea, si cei sapte stalpi ai casei inchipuie desavarsirea in bine a Maicii Domnului.De aceea, in icoane este reprezentata intelepciunea lui Dumnezeu - Fiul lui Dumnezeu pe tron, ca si cum S-ar afla intr-o cladire asezata pe sapte stalpi, care o inchipuie pe Preacurata Sa Maica.Deasupra sunt sapte arhangheli, de amandoua partile stau sapte prooroci cu suluri de hartie acoperite cu profetii despre Maica Domnului, iar dedesubt sunt numele celor sapte virturi.Cifra sapte repetata de multe ori inchipuie desavarsirea duhovniceasca a Preasfintei Fecioare.

Astazi, cand cantam "Nasterea ta, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, a vestit bucurie intregii fapturi", se chiverniseste Casa pamanteana pentru intelepciunea Cea vesnica, se pregateste lacas pentru Fiul lui Dumnezeu, Cel ce vine din ceruri pentru mantuirea neamului omenesc."Pe Hristos din ceruri intampinati-L."Pentru intampinarea Lui se zideste o Camara insufletita, o Biserica Sfintita, in  care Se va salaslui Cuvantul lui Dumnezeu Cel dinainte de veci, coborat pe pamant, pentru ca de aici sa inceapa rezidirea lumii, ca sa uneasca din nou cerul cu pamantul.sa ne bucuram, asadar, si sa ne veselim de Nasterea Alesei de Dumnezeu Prunce Maria, sa o laudam pe cea mai cinstita decat ostirile ceresti,Preacurata Facioara Nascatoare de Dumnezeu, Casa intelepciunii dumnezeiesti, sa dam cinstirea cuvenita dreptilor ei parinti si Imparatului veacurilor, Celui Nestricacios, Nevazutului, Singurului Dumnezeu Preaintelept, prin Iisus Hristos, Caruia I Se cuvine cinstea si slava in vecii vecilor (Tim.1, 17).Amin.

 

balla georgeta · 1041 vizualizari · 1 comentariu
Categorii: Prima categorie
08 Sep 2012

La multi ani tuturor celor care poarta numele Preasfintei Fecioare MARIA !


GlitterPhoto GlitterPhoto  
stefania · 1315 vizualizari · 1 comentariu
Categorii: Prima categorie
07 Sep 2012

Nașterea Maicii Domnului


Nașterea Maicii Domnului
Biserica Ortodoxă sărbătorește la 8 septembrie, Nașterii Maicii Domnului. Începutul acestei sărbători trebuie aflată între Sinodul III Ecumenic (431) și Sinodul IV Ecumenic (451).

Înainteprăznuirea Nașterii Maicii Domnului

Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, toate sărbătorile împărătești (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit preserbare, înainte-serbare sau înainte-prăznuire. Înainteprăznuirea Nașterii Maicii Domnului este sărbătorită la 7 septembrie. Sărbătorile au, de asemenea, și o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numită după-serbare sau după-prăznuire. Prin aceste perioade de pregătire și de prelungire, sărbătorile mari sunt ca soarele care, înainte de a răsări el însuși, își trimite razele, iar după ce apune, lumina lui stăruie încă pe culmi. Ziua cea dintâi a înainte-serbării se numește începutul sărbătoririi, iar ziua ultimă a după-serbării se numește, cu un termen slavon, odovania, adică sfârșitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii.

Potrivit informațiilor preluate din Liturgica generală a părintelui Ene Braniște, în toată perioada preserbării și a după-serbării, pe lângă slujba sfinților pomeniți în zilele respective, se adaugă și cântări, rugăciuni și lecturi din cele în legătură cu praznicul respectiv, iar în ziua odovaniei praznicului, slujba se pune aproape la fel ca și în ziua însăși a praznicului (omițându-se doar paremiile și litia la Vecernie, polieleul și Evanghelia la 'Utrenie, iar Apostolul și Evanghelia de la Liturghie sunt ale zilei). Pentru aceasta, uneori, slujba sfântului (sfinților) din acea zi se mută, adică se oficiază cu o zi mai înainte sau mai în urmă, după cum prevede Tipicul sau după cum rânduiește cel mai mare.

La fiecare sărbătoare din cursul anului se pune, încă de la Vecernia din ajun, pe iconostasul (analogul) din naosul (sânul) bisericii, icoana praznicului sau a sfântului sărbătorit. La praznicele împărătești, icoanele praznicale (și crucea la sărbătoarea înălțării Sfintei Cruci) se pun pe iconostas încă din ajunul preserbării și rămân pe el până la sfârșitul după-serbării, adică până în ziua odovaniei praznicului.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Ca și Sărbătoarea Adormirii, la origine a fost și ea aniversarea anuală a târnosirii unei biserici din Ierusalim închinate Sfintei Fecioare, zidite între 430-480, pe locul unde, după tradiție, fusese casa părinților Sfintei Fecioare. De-a lungul timpului avem mai multe atestări documentare, astfel în sec. VI, Sf. Roman Melodul compune pentru această sărbătoare Condacul și Icosul rămase până acum în rânduiala slujbei zilei în Mineiul ortodox. La începutul secolului VIII (715), Sf. Andrei Criteanul a scris în cinstea ei patru predici și un canon, care se cântă la Utrenia acestei sărbători. In Apus, ea s-a generalizat însă mult mai târziu (secolele IX-X).

Sfânta Fecioara Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana din Nazaret. După tatăl ei Ioachim se trăgea din seminția lui Iuda și avea ca strămoș pe regele David. Ana provenea din seminția preoțească iudaică a lui Levi. Ea era fiica cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana au fost supuși oprobriului public deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor. Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: 'De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe ce păcate ascunse'. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum și pe Ana, atunci când auzi cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus: 'Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului'. Ana tresări la auzul acestor cuvinte și îmbrăcându-se în haine de sărbătoare a ieșit în grădină, unde la umbra unui dafin stătea și se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vestește Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.

Începutul anului bisericesc are, ca primă sărbătoare importantă sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Sfârșitul anului bisericesc, ca de altfel și începutul lui, este sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria. Cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, practic, se încheie anul bisericesc și, în chip simbolic, veacul acesta.

Poporul nostru are o evlavie deosebită pentru Maica Domnului, peste 2 milioane de români purtând numele de Maria și Marian, ori derivate ale acestora.
Admin · 399 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
07 Sep 2012

PENTRU SUFLET


GlitterPhoto 

GlitterPhoto 

 

oancea rodica · 1016 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
07 Sep 2012

Nașterea Ta a strălucit bucurie celor ținuți în legătura întristării !

RUGĂCIUNE LA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI!Nașterea Ta a strălucit bucurie celor ținuți în legătura întristării, Și până la marginile lumii s-au vestit minunile ca prinos al mângâierii, Cea Care a răsărit din pântece neroditor naște rămânând Fecioară curată, Și pe Cel Neapropiat serafimilor Îl arată lumii cu Trup ca O Rază prea luminată. Vestirea Arhanghelului Gavriil s-a plinit și Rodul rugăciunii stăruitoare S-a arătat pe pământ. Cea închipuită în oglinda proorocească Se arată cu trupul pe pământ, gătindu-Se să primească întru Sine pe Cel Nearătat. Pentru aceasta, Maică Prealăudată, la judecată nu vădi înaintea Stăpânului păcatele noastre și șterge cu roua milostivirii Tale toate nedesăvârșirile noastre și așterne vălul uitării peste nedreptățile noastre. Corabie a milostivirii Te știm, Care porți pe Cei încărcați de povara păcatelor la limanul mântuirii. Nu ne uita pe noi, cei rătăciți, care ne primejduim a cădea în adâncul deznădăjduirii. Cetate a Împăratului veacurilor ești, înconjurată de trâmbițele biruinței, adică de Sfinții Îngeri, cei slujitori ai tainelor dumnezeiești. Întărește și cetatea inimii noastre, apărându-o de săgețile gândurilor viclene, ca neîncetat să fie înconjurată de curgerile rugăciunii curate. Pe noi, cei căzuți pe cale din pricina împiedicării de pietrele patimilor ne ridică, Preabinecuvântată, ușurând drumul nostru prin adăparea din dulceața cuvintelor dumnezeiești. Potopul patimilor tulbură neîncetat mintea noastră, nelăsându-ne a vedea întru limpezime voia cea dumnezeiască. Pentru aceasta, Te rugăm să oprești valurile ispitelor și să ne îndreptezi pe noi spre limanul cunoștinței de Dumnezeu. Eva prin gustarea din pomul neascultării, s-a făcut fiică a morții, trăgând în groapa iadului tot neamul omenesc. Dar Tu, Te-ai făcut prin curăția Ta Maică Celui Ce a ridicat blestemul nostru, deci scoate-ne și pe noi din osânda în care am căzut prin neîmplinirea poruncilor dumnezeiești. Icoană a Bisericii ești, arătând gândului nostru măsura desăvârșirii, deci clintește și inima noastră împietrită spre lucrarea la zidirea sufletului nostru cu pietrele virtuților dumnezeiești. Pe noi, cei ce zăcem în pământul patimilor, pustiiți de viforul multor ispite, ne pomenește la tronul Celui Preaînalt, ca să ne răsară nouă lumina mântuirii. Și Însăți ne învață a lăuda pe Tatăl Atotțiitorul, pe Fiul Său Cel Binecuvântat și pe Duhul Cel iubitor de oameni, Treimea Cea De o Ființă și Nedespărțită, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.O, Preasfântă, Preacurată și preanevinovată dumnezeiască Pruncă și Fecioară Maria, care te-ai născut din părinți drepți și fără prihană, spre bucuria și mântuirea a toată lumea. O, Preasfântă Fecioară, floarea firii omenești, preafrumoasă și preaînțeleaptă, care din tulpină uscată și neroditoare ai răsărit și care, prin a ta naștere, întristarea prea fericiților tăi părinți și a toată lumea o ai risipit; nu ne lăsa pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care întru întristări și scârbe ne aflăm din cauza păcatelor noastre. O, roadă preasfințită a rugăciunii și a înfrânării, ascultă rugăciunea neputincioșilor robilor tăi și cu darul preasfintelor tale rugăciuni, ajută-ne nouă și ne învață a ne ruga lui Dumnezeu din inimă, fără de răspândire și fără de formă. Pe tine, chemarea lui Adam celui căzut, te rugăm să mijlocești pentru noi către Dumnezeu ca să ne cheme cu darul Său, la adevărata pocăință. Pe tine, Maica bucuriei, te rugăm, veselește cu darul tău sufletele noastre cele mâhnite și cuprinse de întristare. Tu, Maica luminii, mijlocește la Preabunul Dumnezeu pentru luminarea minților și a inimilor noastre. Tu, raiule cuvântător, ajută-ne cu darul rugăciunilor tale, să ne curățim de întinăciunea păcatelor noastre ca să ajungem la dumnezeiescul rai. Tu, palatul cel însuflețit al Cuvântului, ajută-ne nouă să vedem palatul Noului Sion, cel din ceruri. Tu, Mireasa cea Preasfântă și cu totul fără de prihană a lui Dumnezeu, ajută-ne ca să vedem și noi, cei neputincioși, Ierusalimul cel ceresc, pe Mireasa Mielului și Maica celor întâi născuți. Tu, căruța luminii, du-ne pe noi la lumina bucuriei care de-a pururea este strălucitoare celor drepți și sfinți, pentru împărăția lui Dumnezeu. Tu, norul cel în chipul porfirei cu raze de aur, umbrește-ne pe noi de acea fierbințeală a poftelor trupești și de aprinderea mâniei și a iuțimii.
Pe tine, ceea ce ești starea fulgerului dumnezeirii și raza cea strălucită a Soarelui celui de gând, te rugăm, luminează-ne cu darul tău ca să nu uităm că și noi suntem biserici ale lui Dumnezeu și să nu întristăm cu păcatele noastre Duhul lui Dumnezeu care locuiește în noi. Tu, noian al darurilor celor duhovnicești, ajută-ne să dobândim și noi nevrednicii, darul lui Dumnezeu în veacul de acum și în cel viitor. Tu, sălaș al Duhului Sfânt, mijlocește cu darul tău la Dumnezeu, ca inimă curată să zidească în noi și cu duh drept să înnoiască cele dinlăuntru ale noastre. Pe tine, Maica îndurării și a mângâierii, te rugăm cu adâncă umilință a inimii, să stai lângă noi în ceasul cel mai de pe urmă al vieții noastre ca să ne ajuți și să ne mângâi sufletele în vremea despărțirii de acest trup stricăcios și de veacul acesta trecător. Pe tine, porumbiță înțelegătoare cu aripi de aur și cu străluciri de fulger, te rugăm din toată inima să călătorești cu noi până ce vom trece toate vămile cele înfricoșătoare ale văzduhului și toată puterea întunericului celui de sub cer. Pe tine, ușa vieții, a luminii și a bucuriei, te rugăm să ne ajuți să intrăm pe porțile cele sfinte ale împărăției cerurilor și să ajungem, cu darul prea sfintelor și prea puternicelor tale rugăciuni, la lumina veseliei celei neasemănate și neapropiate.
Pe tine, Împărăteasa cerului și a pământului, care pururea stai de-a dreapta Sfintei Treimi și care ai născut pe Ziditorul Serafimilor și i-ai întrecut întru cinstire pe Heruvimi, te rugăm, noi păcătoșii și nevredniciii robii tăi, să stai aproape de sufletele noastre în ziua cea mare și înfricoșătoare a Judecății de apoi și să îmblânzești mânia cea sfântă și dreaptă a Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, ca să miluiască și să mântuiască sufletele noastre. Amin!Ziua de astăzi a sosit la noi cu lumină duhovnicească, cu bucurie sfîntă, fiindcă astăzi se naște Maica luminii și a bucuriei. Astăzi se vestește mila și izbăvirea neamului omenesc, căci s-a născut Maica milei și a milostivirii. Nu prăznuim astăzi nașterea vreunui sfînt, ci nașterea aceleia ce este mai sfîntă decît toți sfinții. Nu sobor de îngeri se cinstește astăzi, ci nașterea Împărătesei îngerilor. Nu maică de împărat pămîntesc se naște, ci însăși Maica Domnului și Dumnezeului slavei. Astăzi, Împărăteasa făpturii și Doamna lumii, din pîntece sterp și neroditor a răsărit. Și cine va putea, după vrednicie, să cinstească nașterea ei? Însăși Biserica lui Hristos arată că este cu neputință acest lucru, zicînd: "Nu se pricepe toată limba a te lăuda după vrednicie, căci se întunecă și mintea cea mai presus de lume a cînta ție, de Dumnezeu Născătoare"
Pentru a lăuda pe prunca și Fecioara Maria, trebuie să avem inimă fără răutate, ca pruncii, și viață curată și neîntinată de păcate trupești. Pentru a lăuda pe aceea care avea să fie Maica Fiului lui Dumnezeu, trebuie să avem inimă de mamă, blîndețe și răbdare de mamă, iubire și milă de mamă către toți. Altfel, rugăciunile noastre, darurile noastre, dacă ies din inimi pline de păcate, de ură și de răutate, nu vor fi primite de Preasfînta Fecioară Maria.
Cu aceste gînduri de bucurie și nădejde și cu inimi pline de milă și smerenie, să intrăm în sfintele biserici și, sărutînd icoana Maicii Domnului, să-i adresăm cu credință această scurtă rugăciune: Ușa milostivirii deschide-ne-o nouă, binecuvîntată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mîntuim prin tine de nevoi, că tu ești mîntuirea neamului creștinesc. Amin.

 

roxana mateescu · 517 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
07 Sep 2012

POVESTI CU TALC - MUTU STRAMBU SI RUGACIUNEA PE LITERE

As vrea sa va daruiesc si eu o poveste din cartea pe care am citit-o astazi, "Ogorul cu ingeri". Cum este prea lunga ca sa o pot transcrie pe toata, o voi rezuma si voi copia pasajele cheie.

Mutu Strambu

Intr-un sat traia odata un om handicapat, si mut si stramb, de care radeau toti, dar mai cu seama nea Mitica, paracliserul. Doar copiii il iubeau, pentru ca din mainile sale strambe ieseau jucarii frumoase. Intr-o zi, in sat s-a facut mare valva: venea Vladica de la oras, sa slujeasca in biserica lor....

"Si-asteptara sa vada venind un popa inalt, cu uitatura rece, cazut de prin icoane. [...] Si cand colo, din trasura inflorita cu floare de soc si iasomie, colea spre ei... insusi Sf. Nicolae din icoane! Bland, mangaind aerul cu degetele impreunate in semnul crucii, batranelul ce venea spre ei calca aerul. Nici cand l-au vazut in hainele de Liturghie, copiii nu puteau face uitare de chipul de om cuminte, bland, cu o privire care, curios, aurie si lacramata de dragoste, parea ca seamana cu a Mutului Stramb. Si Mutu era si el acolo..."

La liturghia arhiereasca la care participa tot satul, nea Mitica l-a scos afara pe Mutu Strambu si l-a asezat in tinda bisericii, "sa nu ia aerul domnilor veniti cu mitropolitul". Ba mai mult, ia ligheanul in care isi spalasera mainile preotii si vladica si arunca, in batjocura, apa peste Mutu.

"Si ca si cum zilei nu-i ajunsese emotia ei, vazura pe Mitropolit taind in doua sirul de lume din biserica si, inaintand, imbratisa pe Mutu-Strambu, zicandu-i, umilit de gestul de slugoi al lui nea Mitica: Iarta-ma! Iarta-ne, frate!
Tot gandul ii ducea pe toti ca nu se poate, nu avea cum sa se fi intamplat asta! Mutul Strambu se indrepta din incovoiala din care sedea si cu ochii siroind de apa, sfintita prin spalare de preoti si lacrima sfintita de durere, se indrepta cu totul. Ba mai reusi sa ingaime: Hristos Viu in mijlocul nostru, Inalt Preasfintite!"

Dupa terminarea sarbatorii, mitropolitul pleaca din sat.
"Mutu Strambu spunea ca pleaca vladica spre alti muti si strambi care isi asteapta indreptarea si graiul. Care isi asteapta imbratisarea..."


Taranul si "rugaciunea pe litere"

Era odata un taran, care nu prea avea el stiinta de carte, dar care nu mergea pe nicaieri fara sa isi ia cartea de rugaciuni. Memoria nu il ajuta deloc si nu stia pe dinafara nicio rugaciune. Intr-o zi, a plecat la drum pe mare graba si si-a uitat cartea. Cand a venit ora rugaciunii, s-a intristat tare mult ca isi uitase cartea si ca nu stia nicio rugaciune. Si iata ce s-a gandit:

"Doamne, Tu care esti bun si le stii pe toate si pe toate le ierti! Uita-te si la mine, pacatosul, ca mi-am uitat acasa cartea de rugaciuni! Si fiindca altceva nu ma pricep a face, uite, o jumatate de ora o sa rostesc alfabetul de la cap la coada. Si Tu o sa alegi de acolo literele care alcatuiesc rugaciunile, caci Tu le stii pe toate si uite asa poate voi simti si eu ca ma rog!"

Se spune ca un inger, trecand pe acolo, a zis: "Viu este Domnul, Dumnezeul nostru ca nu am auzit pana astazi o rugaciune mai puternica ca aceasta de acum, a taranului!"
glykys · 839 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
06 Sep 2012

CALEA PELERINULUI


Mănăstirea Panagia Soumela, din Grecia, este pentru orice turist sau pelerin popas și loc de reculegere. Așezată într-o zonă recunoscută pentru alpinism și schi, mănăstirea atrage an de an credincioși din toate colțurile lumii. De departe, cel mai căutat odor al acestei mănăstiri este icoana Maicii Domnului, Panagia Soumela.

  • Mănăstirea este situată în zona muntoasă din apropierea orașului Veria, la aproximativ 90 de km de Tesalonic. După un drum șerpuit printre case tradiționale grecești acoperite cu țiglă roșie și zugrăvite în alb și păduri verzi de brazi și pini, cum rar întâlnești în vegetația uscată a Greciei, apare impunătoare Mănăstirea Panagia Soumela.

Somptuozitatea complexului monahal i-o dă cu siguranță o clădire ridicată recent, care este folosită ca așezământ social, dar și ca spațiu de cazare pentru pelerini. Cea mai veche construcție este biserica mică, în care se află o copie a icoanei Panagia Soumela, mâna monahului necunoscut care a adus aici icoana Panagia Soumela din Pont, precum și părticele din moaștele Sfinților Mari Mucenici Evghenie Trapezuntul, Grigorie, episcopul Neocezareii, și Foca, episcopul Sinopisului.

Chiliile, construite în stilul marilor mănăstiri athonite, și clopotnița, care a fost ridicată în amintirea ctitorilor mănăstirii, ale căror morminte și busturi se află în imediata vecinătate, și de la subsolul căreia izvorăște o apă făcătoare de minuni, întregesc unicitatea locului.

Cea mai dragă icoană

Dar, cu siguranță, cel mai vizitat loc este biserica centrală, "Adormirea Maicii Domnului", deschisă permanent, care adăpostește icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, Panagia Soumela. Poziționată în partea stângă a naosului, pe un baldachin și înconjurată de candele, icoana Maicii noastre este cinstită cu evlavie de pelerini de pretutindeni. Chipul Maicii Domnului zugrăvit aici se apropie cel mai mult de cel real, deoarece este una din cele trei icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca la cererea Sfintei Fecioare. Mai mult de atât, chiar Sfântul Luca i-a dăruit o cinstire deosebită acestei icoane, purtând-o cu el peste tot pe unde a predicat Cuvântul lui Dumnezeu.

Maica Domnului a făcut și încă mai face multe minuni cu această icoană. Dacă după moartea Sfântului Evanghelist pentru o perioadă de timp icoana a stat într-o mănăstire de lângă Acropole (de unde și prima denumire de Ateniana) și apoi mutată în Thiva, lângă Atena, în Biserica Panaghia Ateniana, Maica Domnului a dus-o în mod miraculos (cca 380) în Muntele Mela din Trapezunt, astăzi Turcia.

Icoana a fost găsită de doi călugări, Barnabas și Sofronie, într-o peșteră, tot la îndemnul Maicii manifestat în vis. După ce au căutat-o în mănăstirile din Meteora, Sfântul Munte, Maronia (Tracia) și Constantinopol, în cele din urmă au ajuns la Trapezunt. Pe locul unde se afla peștera, cei doi călugări au decis să construiască o mănăstire (386). În scurt timp, mănăstirea a devenit faimoasă în întreaga lume ortodoxă. Noua denumire a icoanei vine de la acest munte, Mela - Panagia Soumela, adică "Maica din Mela".

Dar odată cu tragedia greacă din 1922, mănăstirea a fost distrusă de turci (1924). Și de data aceasta, Maica Domnului a făcut o minune, salvând icoana. Călugării au îngropat-o în ruinele mănăstirii, de unde, mai târziu, călugărul Ambrozie a dus-o în Atena. Păstrată în Muzeul Bizantin din Atena, icoana a ajuns în anul 1951 în actuala Mănăstire Panagia Soumela din Grecia, construită în anul 1950. A fost ales ca loc de mănăstire munții din vecinătatea satului Castania deoarece amintesc de frumusețea sălbatică și naturală a înălțimilor de pe Muntele Mela din Turcia.

Majoritatea celor care vizitează această casă a Maicii Domnului pleacă negreșit cu convingerea că purtarea de grijă a Maicii s-a răsfrânt și asupra lor și cu mulțumirea că au văzut o mică parte din evlavia și credința milenară a poporului grec.

Alpinism și schi

Mănăstirea Panagia Soumela este așezată în prefectura Imathia ce se întinde în partea de vest a zonei fertile din centrul Macedoniei, prin care trec râurile Aliakmonas și Loudias. Imathia este acoperită de păduri de fag dens împădurite. Muntele Vermio, unde este așezată mănăstirea, este ideal pentru alpinism și schi. Valea râului Aliakmonas este un loc de o frumusețe naturală deosebită, ce se întinde între Muntele Vermio și Pieria.

În zonă se pot face și excursii la satele izolate, cuibărite în vegetația luxuriantă, la site-ul arheologic din Vergina și bineînțeles la Mănăstirea Panagia Soumela. Satul Castania, unde se află mănăstirea, este acoperit cu zăpadă pe tot parcursul iernii. Acest sat numără aproximativ 300 de persoane și este fondat de refugiații greci care au venit din Pont.

niculae costel · 490 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
04 Sep 2012

Maica Domnului - parintele Arsenie Boca!Iubirea de mama intoarce asprimea dreptatii lui Dumnezeu din nou in iubire.
Moise se ruga stramtorand pe Dumnezeu (Iesirea, cap. 32):
-Inceteaza ,Doamne, urgia Ta si potoleste -Ti mania si socoteste cu blandete gresalele poporului Tau. Adu-Ti aminte de robii Tai: Avraam, Isaac, si Iacov!
-Nu! a raspuns Dumnezeu. Lasa-ma sa-i zdrobesc caci cu urgie M-am maniat asupra lor si vreau sa-i prapadesc!
-Daca nu-i ierti, sterge-ma si pe mine din cartea Vietii!
Si a incetat urgia lui Dumnezeu si pentru rugaciunea lui Moise i-a iertat pe ei.
Cine-i Moise, si cine-i Maica Domnului?
Cand te-a lepadat Dumnezeu si nici Sfintii nu se mai roaga pentru tine, a mai ramas cineva care nu te-a parasit: e Maica Domnului, iar Maica Domnului e ascultata.Stapana de Dumnezeu Nascatoare, imparateasa cerului si a pamantului, cinstea si slava crestinilor, ceea ce esti mai inalta decat cerurile si mai curata decat soarele, Fecioara prealaudata, nadejdea celor pacatosi si linistea celor loviti de valurile vietii, cauta asupra poporului tau, vezi mostenirea ta, nu ne lasa pe noi, pacatosii, ci ne pazeste si ne scapa de viclesugurile diavolului, ca ne-au impresurat intristarile, nevoile si rautatile. Da-ne mana de ajutor, Fecioara, ca pierim. Indura-te de noi, ca pe tine te avem ajutatoare si la tine nadajduim sa-L imblanzesti pe Fiul tau cu rugaciunile tale preaputernice si nebiruite, ca sa-Si intoarca spre noi mila Sa cea bogata. Si pe toti sa ne invredniceasca a ne pastra viata cinstita si fara de prihana, pentru ca noi cu o gura si cu o inima pe El pururea sa-L marim, iar tie sa-ti zicem: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har,
Domnul este cu tine!“.AMIN!
 
niculae costel · 640 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
04 Sep 2012

Maria, copila dăruită să schimbe lumea

Persoanele sfinte, precum și evenimentele și scenele sfinte din istoria mântuirii neamului omenesc sunt cinstite, pomenite sau reprezentate prin desen și culoare. Una dintre acestea, cunoscută și slăvită în mod special în Biserica Ortodoxă, este Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, unică prin misiunea pe care a primit-o prin înger de la Dumnezeu, rămânând pentru totdeauna modelul persoanei alese de Dumnezeu pentru o misiune specială și hotărâtoare pentru întreaga omenire.

 

Fecioara Maria este cea mai sfântă dintre femei și s-a învrednicit de cinstea excepțională de a naște cu trup pe Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii. Este recunoscută ca cea dintâi dintre toți sfinții, fiind „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii“.

Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie, iar viața și copilăria Mariei, fiica lui Ioachim și a Anei, schițată destul de succint în Sfânta Scriptură, este cunoscută și prezentată în mod special în scrierile apocrife, care oferă foarte multe amănunte. Cea mai importantă sursă în acest sens o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștină din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140.

 

Din neam domnesc și preoțesc


 

Căsătorindu-se Ana, din neamul preoțesc al lui Matham, cu Ioachim, din neamul regelui David, au locuit cincizeci de ani în Nazaret și, cu toate că duceau o viață plină de credință, nu au născut nici un prunc. Acest lucru a fost un permanent prilej de umilire din partea celorlați oameni, dar, în același timp, imboldul unor rugăciuni fierbinți către Dumnezeu pentru primirea unui rod al pântecelui pentru Ana cea osârduitoare.

Urcând, într-un an, la Ierusalim, de praznicul Înnoirii Templului, cei doi soți rugători au primit vestea ce le va schimba viața lor și, mai târziu, a întregii omeniri. Un înger i-a înștiințat de primirea din partea lui Dumnezeu a unui prunc, chiar dacă erau la o vârstă înaintată și în condiții trupești neobișnuite. „Ioachime, Ioachime, Domnul Dumnezeu a auzit rugăciunea ta. Coboară de aici, căci, iată, soția ta, Ana, va zămisli“; „Ana, Ana, Domnul a auzit rugăciunea ta și tu ai să zămislești și ai să naști și sămânța ta va fi numită în toată lumea“, a vestit îngerul celor doi părinți.

Din cartea scrisă de Iacob cel mic, „fratele Domnului“, aflăm că părinții Mariei au ferit-o permanent de orice lucru rău și au căutat permanent să o apropie de templu pentru a primi binecuvântările preoților. Astfel, aflăm că „în ziua când copila împlini un an, Ioachim făcu mare ospăț și chemă pe preoți, pe cărturari, pe bătrâni și pe întregul popor al lui Israel. Ioachim aduse pe copilă la preoți, care o binecuvântară, și îi ziseră: „Dumnezeul părinților noștri să binecuvânteze acest copil și să-i dea un nume vestit, veșnic în toate generațiile“. Și tot poporul zise: „Așa să fie, așa să fie, amin!“, arătându-se prin aceasta că a fost de la început consacrată lui Dumnezeu.

Când Maria a făcut trei ani, părinții ei au dus-o la Ierusalim și au înfățișat-o Domnului, împreună cu multe daruri. Slujitorul Templului a primt-o și toți preoții s-au bucurat, apoi, rugându-se, au binecuvântat pe cei doi părinți și pe copila Maria, întreaga familie întorcându-se la Ierusalim. Când copila a împlinit șapte ani, părinții au adus-o iarăși la templul din Ierusalim, fiind însoțiți de alaiul fecioarelor. Fiind dăruită templului, Maria rămâne în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 12 ani. Acolo, la templu, ea a fost întâmpinată de marele preot, care a binecuvântat-o în chip profetic. Acesta primi pe Maria, o binecuvântă și zise: „Domnul a ridicat numele tău în toate generațiile; prin tine, la sfârșitul zilelor, Domnul va descoperi copiilor lui Israel mântuirea Sa“.

 

Dedicată cărților sfinte, țesăturilor și hrănită de îngeri


 

La scurt timp după aceasta, Ioachim, tatăl ei, a murit, la vârsta de 80 de ani, iar Maria nu se depărta de templu zi și noapte. Ana a venit la Ierusalim pentru a fi împreună cu fiica ei, dar, după doi ani, la vârsta de șaptezeci și doi de ani, a murit, copila rămânând astfel orfană.

Fără a avea parte de purtare de grijă părintească, Maria nu ieșea din templul Domnului, iar dacă avea nevoie de ceva, cerea numai de la Elisabeta, căci locuia aproape de aceasta.

Fiecare zi și-o petrecea în templu, citind neîncetat din dumnezeieștile Scripturi și ostenind la lucrul lânii, a inului și a mătăsii.

După ospețele liturgice, toate fecioarele din templu se întorceau la ale lor, numai Maria, iubitoare de cele sfinte, despre care Epifanie Monahul ne spune că era „de statură mijlocie, iar unii spun că era ceva peste cea mijlocie, pielea avea culoarea grâului, părul blonziu, ochii frumoși, de culoarea alunii aurii, sprâncene negre, nasul drept, mâinile, degetele și fața lungi, plină de grație și frumusețe dumnezeiască, neînfumurată, nesofisticată, neatinsă de moliciune, având o smerenie covârșitoare“, rămânea pentru a sluji preoților și pentru a păzi jertfelnicul.

 

Încredințată de Dumnezeu lui Iosif

 

În tot acest timp, lucra veșminte de lână pentru templul Domnului și era hrănită de îngerii care intrau în templu, stăruind în rugăciuni, în citire, în post, în lucrul mânilor și în toate virtuțile.

Rămânerea Fecioarei în locul cel mai sfânt al templului și hrănirea ei de către îngeri sunt semne doveditoare ale înălțimii ei duhovnicești, lucru pentru care dreptul Iosif a primit-o sub ocrotirea sa, după ce Zaharia arhiereul, tatăl lui Ioan Botezătorul, a luat douăsprezece toiege de la preoții rude ale Fecioarei și le-a pus pe jertfelnic zicând: „Arată Doamne un semn, a cui să fie Fecioara!“. Pe când se rugau ei, toiagul lui Iosif a odrăslit și așa i-a fost încredințată Fecioara Maria.

Apoi fiind ea în casa lui Iosif a primit vestire îngerească că va naște fiu pe Cel Unul-Născut. Și a zămislit ea feciorelnic și a născut pe Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.

 

Cinstită de toți


 

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului există și la copții egipteni și la iacobiții sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după Sinodul al patrulea ecumenic. Având în vedere că aceștia n-au împrumutat mai nimic de la ortodocși după despărțirea lor de Biserica ecumenică, înseamnă că sărbătoarea respectivă era deja în uz și la ei înainte de această despărțire. Începutul ei trebuie statornicit deci între Sinodul III ecumenic (431) și Sinodul IV ecumenic (451).

În Apus, sărbătoarea este adoptată în timpul papei Serghie I (687-701). În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus condacul și icosul acestui praznic, iar în secolul al VIII-lea, Sfântul Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cântă la slujba Utreniei. Data de 8 septembrie, aleasă pentru prăznuire, reprezintă ziua sfințirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, construită la Ierusalim de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

 

Laudă neîncetată a sfinților


 

„Eva, încă nepervertită, a primit cuvântul șarpelui și a născut nesupunerea și moartea. Maria, însă, Fecioară fiind, a primit cu credință și cu bucurie vestea pe care îngerul Gavriil i-o aduse. De aceea, ea a răspuns: «Mă încred în cuvântul tău». De la ea s-a născut Acesta despre Care am arătat că vorbesc atâtea scrieri.“ (Sfântul Iustin Martirul și Filosoful)

„Câte «fecioare Maria» vom mai găsi? Să luăm aminte cum ea L-a îmbrățișat și cum L-a însoțit pe Domnul! Câtă bucurie oare n-au avut îngerii când și-au văzut chipul curăției lor în trupul unei fecioare! Cum o va arăta Domnul tuturor și va zice Părintelui ceresc: «Toate acestea au fost și sunt fecioare precum Maria, Maica Mea!».“ (Sfântul Atanasie cel Mare )

„Tu ești cea mai cinstită dintre toate făpturile, mai frumoasă decât cerurile, strălucești mai mult decât soarele și ești preamărită de îngeri. Neurcându-te în rai, ci rămânând pe pământ, ai purtat în sânul tău pe Domnul cerului și pe Stăpânul lumii întregi.“ (Sfântul Grigorie de Nyssa)

tatiana codrut · 520 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
03 Sep 2012

CANONUL DE RUGACIUNE CATRE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU


Cantarea intaia
Pe moartea ce se salbaticise de demult, prin nasterea ta, Stapana, ai surpat-o; pentru aceasta strigam tie : bucura-te mantuirea celor robiti, bucura-te innoirea tuturor, Stapana.
Noi in tine ne laudam si prin mijlocirea ta scapam din cursele cele de multe feluri ale diavolului, pentru aceasta strigam tie, Nascatoare de Dumnezeu : bucura-te, caderea diavolilor si intarirea noastra a credinciosilor.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Tatal a binevoit si Fiul S-a pogorat, prin umbrirea Sfantului Duh, in pantecele tau, preanevinovata, Stapana a lumii.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Bucura-te, strigam tie, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti folositoare tuturor celor ce sunt in nevoi si a tuturor celor ce scapa sub acoperamantul tau, Stapana.

Cantarea a treia
Moisi proorocul de demult te-a inchipuit pe tine, zicand : Rug insufletit si nears esti, Fecioara, ceea ce ai in pantece Focul Dumnezeirii.
Fiul tau ascultand rugaciunea ta, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, se milostiveste spre sufletele noastre, ca un iubitor de oameni.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Pe unul din Treime ai nascut, Maica prealaudata, cu nespusa minune, pe Care L-a laudat adunarea proorocilor strigand : Osana, bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Stiindu-te pe tine a fi Maica lui Dumnezeu, ne rugam tie sa ne izbavesti pe noi de greselile noastre cele de voie si cele fara de voie.

Cantarea a patra
Cu strigare fara incetare, striga catre tine bolnavul cel slabanogit in boala cea fara de vindecare, pe care auzindu-l, l-ai vindecat, preanevinovata stapana.
Zapisul boierului celui ce scrisese cu sangele sau, l-ai scos din mana diavolului cu puterea ta cea atotstapanitoare.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Auzind puterea ta cu care ai izbavit pe multi din primejdii, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, strigam catre tine : Ceea ce ai nascut pe Cel Slavit in Treime, roaga-te sa ne mantuiasca de partea cea de-a stanga.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Cu adevarat, nascatoare de Dumnezeu, tu esti scaparea noastra din amaratul pacat al lui Adam cel intai zidit.


Cantarea a cincea
Miluieste-ma, Maica lui Dumnezeu, precum ai miluit pe femeia aceea, careia i se umflase tot trupul, ca nu am alta nadejde sau ajutor afara de tine.
Sa stii, Doamna mea, ca pentru pacatele mele te supar si pentru ca s-a intrupat Fiul lui Dumnezeu in tine si pentru noi facandu-Se om, pentru aceea am nazuit la tine, eu, ticalosul, sa ma miluiesti.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Stapana ingerilor, Maica saracilor si ajutorul celor straini, la cunostinta ta, la ajutorul tau si la acoperamantul tau scap, ca sa ma miluiesti.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Milostiveste-te spre mine, Maica lui Dumnezeu, precum te-ai milostivit spre cele doua fecioare curate, trimitandu-le lor cununi din cer.

Cantarea a sasea
Bucura-te ceea ce esti plina de bucurie, Marie, Domnul este cu tine, a strigat Aglaida si a izgonit pe diavolul, care-i facea suparare in tot ceasul.
Cu deadinsul strig catre tine, Maica lui Dumnezeu, sa ma miluiesti si sa ma acoperi sub acoperamantul tau, cand va sedea Fiul tau pe scaunul cel infricosator.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Cu cantari intreite strigam tie : Bucura-te ceea ce ai nascut Lumina lumii, bucura-te ceea ce ne mantuiesti de primejdiile noastre; bucura-te Maica lui Hristos, Dumnezeul nostru.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Cum te vom lauda, Maica lui Dumnezeu si cu ce buze te vom saruta, sau cu ce ochi vom cauta la chipul tau cel zugravit, fiind impilati cu necurateniile noastre, ci numai strigam tie : Miluieste-ne, Maica milostivirii.

Condac
Partenie, pustnicul, cel ce mergea la muntele Sinai de se inchina sfantului rug, aducandu-si aminte de minunea nasterii tale cea intru tot laudata, striga catre tine : bucura-te minunea cea de ingeri mult laudata, Maica Facatorului tuturor.

Icos
Spre nevointa sa ne sarguim si dezmierdarile lumesti toate sa le uram si la Domnul pururea sa ne gandim si de Dansul sa ne lipim, ca sa ne deschida noua usa milostivirii Sale, precum a facut de mult si cu alti pacatosi : a dat iertare tuturor pacatelor lor, slabanogului pe care l-a vindecat sufleteste si trupeste, vamesului caruia i-a dat iertare de pacate si altora multi. Deci, sa ne sarguim si noi sa-I aducem lacrimi vrednice de pocainta si sa-I strigam Lui : Milostive, primeste pe Nascatoarea de Dumnezeu, care se roaga pentru noi, pe care o lauda ingerii in cer, si noi pe pamant cu buze de tina strigam catre Dansa : Bucura-te minunea cea de ingeri mult laudata, Maica Facatorului tuturor.


Stihiri
Ajutorului omenesc nu ne incredinta pe noi, Preasfanta Stapana, ci primeste rugaciunea robilor tai, ca scarbele ne cuprind si nu putem rabda sagetarile diavolilor, acoperamant nu ne-am agonisit nicaieri unde sa scapam noi, pacatosii, pururea fiind biruiti, mangaiere nu avem afara de tine, Stapana lumii. Nadejdea si ajutatoarea credinciosilor, nu trece rugaciunile noastre, ci le fa de folos.
Nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ci, cerand dar bun, primeste daruirea catre cererea cea de folos.
Prefacerea celor scarbiti, izbavirea celor neputinciosi fiind, izbaveste pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, pacea celor din razboaie, linistea celor inviforati, singura folositoare a crestinilor.
Cantarea a saptea
Pe Mangaietorul tuturor nascand, Maica prealaudata, curata ai ramas ca si inainte de nastere, pentru aceasta strigam : bucura-te Maica, care nu stii de mire, pe tine te binecuvantam intru toti vecii.
Fecioara ai fost mai inainte de nastere si in nastere iarasi ai fost fecioara si dupa nastere iarasi fecioara ai ramas; pentru aceasta te binecuvantam intru toti vecii.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Invaluindu-ne in aceasta lume si cazand in noroiul pacatelor noastre, scapand catre tine, Stapana, strigam tie : vino degraba si ne scoate pe noi din adancul rautatilor noastre, ca pe tine te binecuvantam intru toti vecii.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
La tine este scaparea noastra si in tine ne-am pus nadejdea, tu ne ajuta noua, ca poti toate cate le voiesti, Maica Facatorului tuturor.


Cantarea a opta
Pe Imparateasa cerului si a pamantului, care a nascut neispitita de nunta pe Hristos Fiul lui Dumnezeu, si pe care o lauda ostile ingeresti, laudati-o si preainaltati-o intru toti vecii.
Daniil proorocul de demult a inchipuit nasterea ta Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, ca ai purtat in pantecele tau pe Facatorul cerului si al pamantului, pe Care nascandu-L ai ramas nestricata, pe tine te preainaltam intru toti vecii.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Pe Dumnezeu Cuvantul Cel din Dumnezeu, Care S-a pogorat in pantecele tau prin umbrirea Sfantului Duh, L-ai nascut fara de stricaciune, pe tine te preainaltam intru toti vecii.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pe tine, Maica lui Dumnezeu, folositoare te-am castigat, ajutatoare te avem in primejdiile noastre pe tine, si mantuire desavarsita sufletelor, pe tine te preainaltam intru toti vecii.Cantarea a noua
Isaia, de demult, dantuind a strigat : iata Fecioara in pantece va lua si va naste Fiu. Pentru aceasta strigam tie : bucura-te ceea ce ai purtat in pantecele tau pe Cel mai inainte de toti vecii, pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.
Proorocul David te-a laudat oarecand in cartea Psalmilor, aratandu-te Maica Facatorului tuturor, pe Care roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre. Ce limba omeneasca te va lauda pe tine dupa vrednicie, ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii ? Pentru aceasta cu guri si fara de tacere strigam tie : Bucura-te ceea ce de ingeri esti mult laudata, Domnul este cu tine.
Roaga-te cu deadinsul catre Milostivul Dumnezeu pentru noi pacatosii, care gresim in tot ceasul, ca sa ne fie noua milostiv in ziua judecatii.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru.
Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Svetlina
S-a rugat, de demult catre tine, Preacurata, Maria Egipteanca, pe care auzind-o ai invrednicit-o a vedea si a saruta crucea Fiului tau, pentru aceasta strigam catre tine : roaga-te Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa Se milostiveasca spre noi, sa nu ne osandeasca dupa pacatele noastre, ci sa ne miluiasca pe noi, ca un iubitor de oameni ( de 3 ori ).

Stihiri
Cu ce cununi de lauda vom incununa pe Maica lui Dumnezeu, Care s-a aratat scaun cerescului Imparat, care se roaga pentru noi catre Milostivul Dumnezeu si ne izbaveste din faradelegile noastre ? Deci catre dansa sa strigam : Bucura-te, Preacurata, ca prin tine a fost cu noi Domnul puterilor, roaga-te cu deadinsul sa se mantuiasca sufletele noastre.
Cu ce podoabe de cantari vom lauda pe Maica lui Dumnezeu, pe ceea ce s-a invrednicit a fi imparateasa a toate, care s-a aratat mai inalta decat cerurile si mai sfanta decat toti sfintii ? Deci, catre dansa sa strigam : Roaga-te, Preacurata, cu toti sfintii, sa se mantuiasca sufletele noastre.
Cu ce flori duhovnicesti vom incununa pe Maica lui Dumnezeu, care s-a aratat scara cereasca, prin care am aflat lesne suire catre Dumnezeu ? Deci, toti sa ne adunam si sa o laudam strigand : Bucura-te, Preacurata, prin care am aflat har, bucura-te, ca prin tine s-a dat bucuria, bucura-te nadejdea sufletelor noastre, prin care noi toti ne mantuim.
Cu ce mangaietoare cantari vom incununa pe Maica lui Dumnezeu, pe care o lauda ingerii din ceruri cu cantari, fara incetare strigand : Bucura-te marirea noastra, bucura-te mantuirea pamantenilor, bucura-te ceea ce esti scaun Imparatului nostru ? Deci si noi pacatosii, sa strigam : roaga-te, Preacurata, catre Cel pe care L-ai nascut fara stricaciune, sa mantuiasca sufletele noastre.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Veniti toti pamantenii sa facem praznuire Maicii lui Dumnezeu, cea care ne izbaveste pe noi din mainile diavolului, cel ce uraste binele, precum a izbavit pe femeia care se ruga ei si a inviat-o de si-a spovedit pacatul. Vezi, dar, suflete al meu, pentru ce te lenevesti si nu strigi catre Maica lui Dumnezeu : Doamna atotstapanitoare, ceea ce ai nascut cu nespusa minune pe Domnul cel iubitor de oameni, pe Acela roaga-L sa ne miluiasca pe noi.RUGACIUNE CATRE PREACURATA NASCATOARE DE DUMNEZEU

O, Preamilostiva Stapana mea, nu ma lepada pe mine, nevrednicul, ci primeste aceasta putina rugaciune a mea, din buzele mele cele intinate si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, Care S-a nascut cu trupul din tine spre mantuirea noastra. Care pentru noi pacatosii S-a rastignit si S-a ingropat si a inviat a treia zi. Desi faradelegea mea este mai grea decat toate faradelegile, totusi talharii si desfranatii, pe care Iubitorul de oameni, pentru nemasurata Lui milostivire, i-a primit si i-a miluit, imi dau indraznire, si cu toate ca nu te aveau pe tine mijlocitoare buna, nu le-a inchis usa milostivirii Sale. Cum sa nu ma primeasca dar si pe mine, care nadajduiesc in ajutorul tau ? Milostiveste-te deci si spre mine, Doamna mea, ca poti toate cate le voiesti, iar pe cele ce le ceri de la Fiul tau le si iau fara indoiala, deoarece pe tine te-a facut mijlocitoare crestinilor. Pentru aceasta pe tine te binecuvantam si te preainaltam in vecii vecilor. Amin.

daniela · 859 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
03 Sep 2012

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. În această primă lună, serbăm, prin nașterea Fecioarei, rechemarea și replăsmuirea noastră în har, schimbarea celor trecătoare ale Legii cu cele dăinuitoare, înlocuirea literei cu Duhul și a umbrei cu realitatea. Cântările acestei sărbători vestesc bucuria că „iată, cămara Luminii și Cartea Cuvântului vieții din pântece sterp a ieșit și ceea ce s-a născut ușă către Răsărit așteaptă intrarea Preotului celui Mare“.


 

După cum spunea un teolog român contemporan, cu excepția lui Hristos, doar două persoane din istoria Noului Testament au biografia trasată înainte de nașterea lor. Acestea sunt: Fecioara Maria și Ioan Botezătorul. Proorociile cu privire la viața, la misiunea lor, preced cu mult timp apariția acestora în istoria mântuirii omenirii. În Vechiul Testament, majoritatea profețiilor mesianice sunt în mod direct sau indirect proorocii care vorbesc și despre Fecioara Maria.

 

Prefigurările Fecioarei din Legea Veche

 

Întâia profeție mesianică din Vechiul Legământ, care conține în sine prima anunțare a mântuirii, mărturisind atât despre „sămânța femeii“, adică Fiul Omului, cât și despre femeia a cărei sămânță (Hristos) va birui pe cel rău, este din cartea Facerii 3, 15. Acesta este textul pe baza căruia Sfinții Părinți vor dezvolta o paralelă între prima Evă, prin care a venit ispita căderii, și a doua Evă, Maica Domnului, prin care a venit Răscumpărătorul neamului omenesc.

Un alt simbol care vorbește despre persoana Maicii Domnului este „scara lui Iacov“, întâlnită în Facerea 28, 12: „Și a visat, parcă era o scară sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul, iar îngerii lui Dumnezeu se suiau și se pogorau pe ea. În ce sens poate fi legată persoana Maicii Domnului de imaginea scării? Ar fi două simbolisme. Pe de o parte, coborârea lui Dumnezeu pe pământ la oameni, adică nașterea lui Hristos se înfăptuiește prin intermediul Fecioarei, iar pe de altă parte, prin Maria cunoaștem destinul omenirii, acela de a-L purta pe Dumnezeu în suflet prin credință, dar și în trup, prin Euharistie.

Primul între proorocii mari, Isaia, vorbește în cartea sa, la capitolul 11, versetul 1, de „toiagul din rădăcina lui Iesei“, din care va răsări o floare. Acest toiag simbolizează, conform Sfinților Părinți, persoana Fecioarei Maria. Ea este „toiagul“ prin care Marele Păstor duce turma cuvântătoare la pășuni veșnice, „toiagul“ de care, rezemată fiind firea noastră, leapădă vechimea și bătrânețea neputincioasă, pășind ușor spre cer.

 

Tâlcuirea numelui Mariei

 

Preacinstitul nume al Mariei în chip armonios s-a dat Născătoarei de Dumnezeu, Pururea Fecioarei, după cum zice și Fericitul Ieronim, potrivit cu preștiința și sfatul lui Dumnezeu, după cum era mai înainte hotărât să se nască Maica Lui. Numele Maria, care a fost menit să slujească tainei Întrupării iconomice a lui Dumnezeu Cuvântul, adună în sine atotputernicia, înțelepciunea și bunătatea lui Dumnezeu. Provenind din ebraicul „Aia“, Maria se tâlcuiește „Doamna“, fiindcă ea domnește și stăpânește peste toate zidirile cerești și pământești, ca Maică a lui Dumnezeu, având desăvârșită putere. În al doilea rând, cuvântul Maria se tâlcuiește „luminare“, după Sfântul Grigorie al Neocezareii, care zice: „Căci Maria, cea aleasă, se tâlcuiește luminare“, de vreme ce etimologia își are izvorul în lumina cea curată și este, precum zice Împăratul Solomon, „strălucirea luminii veșnice“, ca desăvârșire a înțelepciunii. În ultimul rând, Maria înseamnă și „mare“, conform interpretării pe care o face Sfântul Ambrozie.

Maria este simbolul bunătății și al harului lui Dumnezeu, pe care le posedă Născătoarea de Dumnezeu. Astfel, Maria a primit puterea de la Tatăl, ca fiică a Lui, ca să săvârșească pe pământ ca Maică ceea ce Dumnezeu săvârșește în cer ca Tată; a luat înțelepciunea de la Fiul, ca Maică a Lui, ca să găsească calea de a împăca cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu omul. A luat și bunătatea și harul de la Duhul Sfânt, ca mireasă a Lui, ca să împartă tuturor creaturilor, cerești și pământești, darurile și harurile ei duhovnicești.

 

Nașterea din părinți sterpi

 

„De ce Fecioara s-a născut dintr-o femeie stearpă, se întreabă, în cuvântul său, Sfântul Ioan Damaschin? Fiindcă trebuia ca singurul lucru nou sub soare, începătura minunilor, să fie preîntâmpinat de minuni și încet-încet, din cele mai smerite să se nască cele mai mari. Dar ar mai fi un lucru. Prin nașterea Mariei, firea s-a biruit prin har și a rămas supusă, necutezând să o ia înainte. Pentru că, de vreme ce Fecioara urma să se nască din Ana, firea n-a îndrăznit să mai ia înainte vlăstarul harului, ci a așteptat neroditoare, până când harul a înflorit rodul.“

Ioachim, tatăl Sfintei Fecioare, provenea din casa lui David, și Ana, din cea a lui Aaron, așadar erau de spiță împărătească și din neam preoțesc. Cu toate acestea, lipsa copiilor îi supunea ocărilor venite din partea oamenilor, pentru că, în societatea iudaică, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască. După rugăciuni îndelungi, celor doi drepți li s-a dăruit o pruncă, care, după cuvântul îngerului adresat Anei, „va fi vestitoarea bucuriei, prin ea făcându-se mântuirea lumii întregi. De ce păreau iudeii Ioachim și Ana a fi vrednici de reproș potrivit Legii? Fiindcă nu era dată încă nădejdea nemuririi, spune Sfântul Nicolae Cabasila, adică Hristos, Mesia, nu venise. Poporul ales aștepta cu nerăbdare nașterea celui proorocit și orice familie care nu avea încă copii întârzia ivirea Izbăvitorului. Odată cu nașterea Mariei, care, prin zămislirea ei întru feciorie, a dăruit lumii Veșnicia, obligația de a aduce pe lume copii și oprobiul adus celor care nu procreau s-au ridicat.

 

Ioachim și Ana, mai presus de Moise și Avraam

 

În lucrarea „Maica Domnului în teologia secolului al XX-lea și în spiritualitatea isihastă a secolului al XIV-lea“, părintele Ioan Ică Jr. trece în revistă predicile rostite la marile praznice închinate Sfintei Maria de trei dintre marii teologi ai Bisericii Răsăritene: Sfinții Grigorie Palama, Nicolae Cabasila și Teofan al Niceii. Analizând panegiricul închinat Maicii Domnului la sărbătoarea nașterii ei, Nicolae Cabasila elogiază părinții Fecioarei, Ioachim și Ana. Pe aceștia îi numește „fericita pereche“ și îi înalță mai presus de toți drepții Vechiului Testament, Noe, Moise, Iosua sau Avraam, fiindcă au devenit colaboratori ai lui Dumnezeu în realizarea tainei unirii cerului cu pământul. Superioritatea lor vine din rodul pe care această familie l-a dăruit lui Dumnezeu și omenirii întregi. Fecioara Maria nu este doar rodirea naturii biologice epuizate în cazul celor doi, ci pârga suprafirească a rugăciunii și a dreptății lor. Aducând-o pe lume pe cea care va fi sălașul fizic, trupesc al Fiului lui Dumnezeu, Hristos, Dătătorul Legii, ei fac dovada păzirii dreptății și a virtuții extraordinare, superioare simplei păziri a rânduielii vechi. Părinții Fecioarei sunt mai mari decât Moise, pentru că, dacă ultimul a primit prin post și rugăciune Legea care avea să înceteze, ei au primit-o pe cea din al cărui sânge S-a plămădit Cel ce avea să fie Noul Legământ veșnic al lui Dumnezeu cu oamenii. Prunca Maria este atât opera rugăciunii sfinte și curate a părinților ei, cât și darul lui Dumnezeu către aceștia și către lumea întreagă.

Fecioara este primul om care prin viața ei a arătat ce este de fapt natura umană veritabilă. Cum? Știm că ceea ce ne face și ne arată oameni este iubirea de Dumnezeu și viața în conformitate cu rațiunea. Viața Sfintei Maria a fost una de dăruire totală Împăratului ceresc. Deși născută cu păcatul strămoșeșc, Maica Domnului stă, de la începutul vieții și până la finalul ei, împotriva răului și a păcatului, păstrându-se curată și redând lui Dumnezeu firea umană în frumusețea ei neîntinată cu păcate personale. Numai așa a putut Logosul divin să ia trup în pântecele ei.

 

Maria, jertfa de curățire a umanității înainte de răstignirea lui Hristos

 

Opera Întrupării Cuvântului este nu doar lucrarea Sfintei Treimi, ci și rodul voinței și credinței Mariei. Superioritatea Mariei în plan uman este reclamată de faptul că Fiul lui Dumnezeu nu-Și putea alege drept mamă decât pe cel mai bun dintre toți oamenii, cel în care să se vadă scopul pentru care a creat Dumnezeu natura umană, anume ca să existe un om capabil să slujească gândului dumnezeiesc, acela de a face posibilă Întruparea.

Pentru ca Dumnezeu să poată mântui omenirea era nevoie de o persoană în care dreptatea și curăția să fie prezente la un nivel care să permită Întruparea. Dumnezeu, ca și îngerul, nu vine unde este răutate, unde este păcat sau necredință. Pe toate Fecioara le-a adunat în sine, făcându-se pentru noi ispășire și sfințire și curăție. Copila Maria este jertfa de curățire a umanității înainte ca marea jertfă a lui Hristos pe Cruce să ne împace desăvârșit cu Tatăl.


 

 

dima claudiu daniel · 847 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
02 Sep 2012

„Iubiți pe Dumnezeu și Biserica Lui”!
În mai multe locuri din Sfânta Scriptură, lumea pe care a zidit-o Dumnezeu este asemănată cu via: "Era un om oarecare, stăpân al casei sale, care a sădit vie". Acesta este Însuși Dumnezeu, Stăpânul cerului și al pământului, Care a creat toate cele văzute și nevăzute și a zidit lumea ca pe o vie a casei Sale! În alt loc spune Mântuitorul: “Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul... Eu sunt vița, voi mlădițele“ (Ioan 15, 1-5). Proorocul David aseamănă și el lumea cu via și se roagă pentru desăvârșirea ei, zicând: “Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta și o desăvârșește pe ea“ (Psalm 79, 15-16).
Oare de ce aseamănă Dumnezeu lumea cu via sau cu grâul gata de seceriș și nu cu altceva? Pentru că atât via cât și grâul sunt cele două roade de frunte ale pământului care țin viața trupească a oamenilor. Apoi, pentru că pâinea și vinul, prin Sfânta Liturghie, se prefac în Trupul și Sângele lui Hristos care mențin viața duhovnicească a sufletelor noastre. Că precum pâinea și vinul "întăresc inima omului" așa Sfânta Împărtășanie întărește credința, iartă păcatele și mântuiește sufletul omului credincios. Pâinea și vinul, la care adesea este pomenit și untdelemnul, sunt alimente de bază ale omenirii care au un dublu caracter sacru, căci hrănesc atât trupul cât și sufletul prin jertfa liturgică.
Dar via, adică lumea sădită de Dumnezeu, nu a fost lăsată la întâmplare, nu a fost părăsită de El. Dimpotrivă, de la început lumea a fost ținută sub pronia divină; căci după ce a sădit-o Dumnezeu, “a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn de pază și a dat-o lucrătorilor iar el s-a dus departe“ (Matei 21, 33). Vedeți grija lui Dumnezeu pentru lume? A sădit-o cu propriile Sale mâini, făcând pe om după chipul și asemănarea Sa; a îngrădit-o cu gard împotriva hoților, adică a îngrădit lumea cu poruncile și învățăturile celor două Legi a Vechiului și a Noului Testament, cu canoane și Sinoade ecumenice care apară unitatea și adevărul dreptei credințe. Apoi, în mijlocul viei, Domnul "a săpat teasc", adică a făcut altarul de jertfă, pe care se aduce, prin Hristos, jertfa liturghică pentru mântuirea întregii lumi. Ba, mai mult, Dumnezeu "a clădit un turn de pază și a dat via lucrătorilor, iar El S-a dus departe". Turnul de pază este Biserica întemeiată de Iisus Hristos ca un turn de veghe și apărare împotriva diavolilor, a sectelor și a tuturor smintelilor și păcatelor care ucid sufletele noastre.
De aceea, frații mei, vă îndemn să iubiți pe Dumnezeu și Biserica Lui. Iubiți pe păstorii Bisericii, ascultați de ei și vă rugați pentru ei, ca niște fii sufletești, “că ei priveghează pentru sufletele voastre, ca cei ce vor da seamă“ (Evrei 13, 17). Vă mai îndemn să nu lipsiți în sărbători de la biserică, și să ascultați cu evlavie sfintele slujbe, mai ales Sfânta Liturghie. Hristos este de față în Sfântul Altar și noi să lipsim? Maica Domnului cu toți îngerii și sfinții sunt în biserică și slăvesc pe Dumnezeu împreună cu preotul și noi ne ducem atunci la plăceri și la beții? Nu uitați să pomeniți pe preoți la rugăciunile voastre, din dragoste și din datorie, că sunt sfințiți de Hristos și poartă în ei Harul Duhului Sfânt.Să rugăm pe marele Arhiereu Iisus Hristos, Păstorul și Mântuitorul sufletelor noastre, să rânduiască păstori și preoți cât mai buni Bisericii Sale, iar nouă să ne dea mai multă credință și fapte bune spre dobândirea cereștilor bunătăți. Amin.
Părintele Cleopa
oancea rodica · 598 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
02 Sep 2012

Iertarea : Adrian Cocosila

 

Iertarea este un atribut dumnezeiesc. Nu trebuie sa facem un efort ca sa ne dam seama de neputinta noastra de a ierta. Dar pe masura ce Ii facem loc lui Dumnezeu in fiinta noastra, primim si putere sa iertam. Iar cand Il punem pe Dumnezeu tot timpul in centrul atentiei noastre, atunci iertam orice fapta, fara a mai fi rugati.

Iertarea nu-i usoara, e chiar imposibila atunci cand omul ramane la puterile sale. Numai cine nu a iertat, poate spune ca este usor sa ierti. Pentru inceput, omul trebuie sa incerce sa nu urasca pe cel ce i-a gresit. Apoi trebuie sa aiba in vedere ca Mantuitorul S-a jertfit si pentru cel care i-a facut rau. Deci, daca Insusi Dumnezeu l-a iertat, de vreme ce a murit pentru el, atunci si noi suntem datori sa iertam daca dorim sa ajungem la asemanarea cu El. Iar lucrul de care nu trebuie sa uitam niciodata, este acela de a-I cere neincetat lui Dumnezeu putere de a ierta.

De ce este important sa iertam? Pentru ca numai asa ne intarim in iubire. Cine nu iarta, nu iubeste. Si cine nu-si iubeste semenii, nu-L poate iubi nici pe Dumnezeu. A ierta este semnul prezentei lui Dumnezeu in noi.

Adevarata iertare este insotita de uitare. Parintele Nicolae Steinhardt spunea ca iertarea neinsotita de uitare nu inseamna nimic, e vorba goala, flecareala, amagire si masca a tinerii de minte a raului. Si in acest sens, amintea de parintele George Teodorescu care obisnuia sa le spuna enoriasilor: "Vin la mine barbati ori femei si graiesc: de iertat il iert sau o iert, dar de uitat nu pot uita. Le raspund: zici ca ierti, dar ca nu poti uita. Prea bine. Ti-ar placea insa, dupa ce te voi fi spovedit si-ti voi fi pus patrafirul pe cap si voi fi rostit: te iert si te dezleg, sa vezi ca sare Hristos de colo si-mi striga: l-oi fi iertand, Sfintia Ta, dar sa stii ca Eu unul nu-l uit. Aud?".

Iertarea pacatelor noastre de catre Dumnezeu este conditionata de iertarea gresitilor nostri: "Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, va va ierta si voua Tatal vostru cel ceresc" (Matei 6, 14). Iertand celor care ne gresesc, ne facem partasi de dragostea cu care Dumnezeu iubeste lumea. Din nefericire, de multe ori cand ne aflam cu fata catre Dumnezeu nu mai luam seama la ce rostim - ca Ii cerem sa ne ierte in masura in care noi am iertat: “Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri” (Matei 6, 12). Iar alteori, dupa ce am cerut iertare, ne intoarcem catre semeni insotiti de uitare, nu mai tinem seama ca trebuie sa iertam pentru a o primi. Sau mai bine zis uitam ca noi facem inceputul iertarii noastre, ca noi suntem stapanii judecarii noastre: "Dupa cum ai judecat, asa te judec si Eu! Daca ierti pe aproapele tau, te voi ierta si Eu!"
Daca oamenii s-ar cerceta pe ei insisi ar putea vedea ca iarta foarte putin sau chiar deloc. Pierdem din vedere ca masura iubirii pentru cineva este masura iertarii pe care suntem in stare sa o facem pentru el.

Un alt lucru pe care as dori sa-l scot in evidenta atunci cand vorbim de iertare, este ca indiferent de pacatul in care am cazut, sa ne ferim de credinta ca el intrece puterea de iertare a lui Dumnezeu. O astfel de credinta este pricina de deznadejde. Si ramanand in ea, ajungem sa ne asemanam cu Iuda, care a crezut ca Hristos nu este atat de bun ca sa-l ierte. Si stim cum a trecut la cele vesnice.

In concluzie, va indemn sa nu mizati pe ceea ce promoveaza cultura moderna pentru refacerea relatiilor umane: negocierea, justitia etc. Traiti cu constiinta ca Dumnezeu, in nemasurata Sa dragoste, ne-a daruit puterea de a ierta. Iar cand simtiti ca nu mai aveti putere sa iertati, ganditi-va ca Dumnezeu a murit si pentru cel care v-a gresit.

Adrian Cocosila
( www.crestinortodox.ro )
Admin · 520 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie
01 Sep 2012

Pagina precedenta   ... 21 ... 38, 39, , 40 ... 61 ... 84  Pagina urmatoare