Google-Yahoo!
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic 

"Fii împacat cu sufletul tau si atunci cerul si pamântul se vor împaca cu tine. "(Sfântul Isaac Sirul)FONDATOR : Cristian Stefan Popescu ( cristiboss56 )

Multumesc tuturor celor care ostenesc pentru realizarea acestui blog , un colectiv de Oameni minunati !

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitatori: 2

Anunt

Arhive

Alegeti o temaCategorii

rss Sindicalizare

ACTUALITATEA RELIGIOASĂ

Sfintirea Catedralei ortodoxe „Nașterea Domnului” din Suceava, cartierul Mărăsești, a dovedit încă o dată cât de mult își iubesc bucovinenii Biserica strămoșească. Slujba de târnosire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Cei patru ierarhi au fost întâmpinați de un sobor impresionant de preoți și diaconi și înconjurați cu mare emoție, flori și bucurie, de 10.000 de credincioși veniți din toate colțurile județului. După săvârșirea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată special, în curtea așezământului. Prin grija municipalității și a factorilor de ordine, pe arterele principale ale cartierului Mărășești circulația a fost restricționată. În mijlocul credincioșilor s-au aflat autorități locale și județene, demnitari, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, precum și George Becali, acesta fiind prezent în calitate de finanțator al lucrărilor de ridicare a catedralei.
„«Iubiți pe vrăjmașii voștri» - cuvintele cele mai puternice care definesc identitatea noastră de creștini”
Spre finalul Liturghiei, în timpul împărtășirii preoților cu Sfintele Taine, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre ce înseamnă a fi creștin și despre iubirea de vrăjmași, la care ne îndeamnă Evanghelia: „Când spunem cuvântul creștini, spunem următori ai lui Hristos, Cel mort și înviat. Și printre cuvintele cele mai puternice, care definesc identitatea noastră de creștin, se numără cele rostite de Mântuitorul Hristos în Evanghelia de astăzi, anume: «Iubiți pe vrăjmașii voștri». Este bine, înainte de toate, să recunoaștem că acest cuvânt este unul dintre cele mai greu de atins pentru noi, oamenii obișnuiți, care abia reușim să-i iubim pe prietenii noștri, pe cei care ne fac bine. Este atât de înaltă pentru noi ținta împlinirii poruncii Domnului Hristos: «Iubiți pe vrăjmașii voști, binecuvântați pe cei care vă blestemă, faceți bine celor care vă urăsc pe voi». Și totuși, aceasta este ținta spre care creștinul adevărat trebuie să tindă. Chiar dacă recunoaștem că suntem oameni nevolnici și slabi întru cele ale credinței, se cuvine, iubiți credincioși, să nu pierdem din vedere ținta. Sunt câteva trepte care te ajută, lent, dar sigur, să mergi la ținta aceasta. Primul pas este spus de Mântuitorul Hristos chiar în Evanghelia zilei: «Ceea ce tu dorești să-ți facă oamenii, să le faci tu lor mai întâi». Nu este chiar iubirea vrăjmașilor, dar, ca o călăuză în viață, să încerce omul să nu facă altuia ceea ce lui nu i-ar plăcea ca cineva să-i facă. O altă treaptă: să nu fim noi dușmani altora. Spune un Părinte al Bisericii, Sfântul Siluan, că dacă nu poți să iubești pe vrăjmașii tăi, cel puțin să nu-i bârfești, să nu-i jignești și să nu-i blestemi. Nu este aceasta ținta cea înaltă, să binecuvântezi pe vrăjmașii tăi, dar cel puțin să nu-i vorbești de rău, să nu faci tot ceea ce îți fac ei ție. Mai spun Sfinții Părinți: să nu vă răzbunați. Nerăzbunarea, nerăspunderea cu aceeași monedă față de cei care ne-au făcut nouă rău este o altă treaptă care îl apropie ceva mai mult pe om de ținta finală. Și mai este una, grea dar totuși accesibilă: să ne rugăm pentru vrăjmașii noștri. Chiar dacă n-o putem face din toată inima noastră, gura noastră cel puțin să grăiască: «Doamne, iartă-i. Doamne, îmblânzește-i. Doamne, nu le răsplăti lor cu aceeași monedă». Veți spune, și spunem cu toții, că a iubi pe vrăjmași este un lucru prea greu pentru noi. Este un lucru foarte greu, iubiți credincioși, dar darurile și bucuria care izvorăsc dintr-o inimă care iubește vrăjmașii sunt imense”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhii și soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei trecuți la Domnul, după care IPS Arhiepiscop Pimen a ținut un cuvânt de mulțumire pentru toți cei implicați în lucrările de construcție. Un mesaj a fost transmis și de d-l Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. Șirul cuvântărilor a fost încheiat de alocuțiunea părintelui paroh Petru Argatu, care a făcut și un scurt istoric al catedralei. La final, preoții Petru Argatu, Gavriil Argatu și Ștefan Argatu au primit diplome de merit din partea primarului municipiului Suceava, d-l Ion Lungu. Au fost acordate și 200 de distincții de vrednicie ctitorilor și persoanelor care s-au implicat de-a lungul timpului în lucrările de ridicare a catedralei. Conform celor spuse de IPS Părinte Pimen, credincioșii doritori vor putea intra să se închine în Sfântul Altar pe parcursul întregii săptămâni care urmează.
70 de metri înălțime
Catedrala „Nașterea Domnului” din intersecția Mărășești este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colțurile orașului. Are două hramuri: Nașterea Domnului și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Până în momentul târnosirii, a cunoscut 25 de ani de șantier, iar lucrările nu sunt încă finalizate. Construcția a fost inițiată în 1990 de un grup de credincioși care au înființat „Societatea credincioșilor ortodocși din Bucovina”, condusă de pr. George Mihoc, susținut îndeaproape de o serie de personalități sucevene de atunci - dr. Traian Pop, Filaret Pârâu, Târâș Seghedin. Lucrările propriu-zise demarează în 1991, după planul întocmit de arhitectul Constantin Gorcea. În anul 1998, vin ca slujitori la acest locaș de cult frații preoți Argatu și preiau din mers lucrările pe un plan refăcut de arhitectul Doru Ghiocel Olaș. Un moment crucial în evoluția construcției l-a constituit ridicarea celor șapte cruci din inox aurit, care s-a făcut etapizat, între 25 iunie 2009 și 4 octombrie 2012. Înălțimea lor este cuprinsă între 4 și 6 m.Turla principală și crucea de 6 m, așezată în vârf, totalizează înălțimea de 70 de metri. Pe toată perioada de un sfert de secol de șantier, s-a slujit zilnic Sfânta Liturghie într-o capelă ridicată alături de catedrală. Lucrările vor continua atât la exterior, cu amenajări speciale, cât și la interior, unde se vor axa pe finalizarea iconostasului și începerea picturii care va acoperi 15.000 m pătrați. Spațiul de la subsol va fi judicios împărțit între o bibliotecă, o sală de lectură, un muzeu, precum și alte locații care să deservească nevoile sociale și culturale ale parohiei și municipiului.
senior editor blog · 1114 vizualizari · 0 comentarii
04 Oct 2015. 22:45:57

Link permanent catre articolul complet

http://cristiboss56.blogratuit.ro/Primul-blog-b1/ACTUALITATEA-RELIGIOASA-b1-p2459.htm

Comentarii

Acest articol nu are Comentariu momentan


Scrieti un comentariu

Comentariile nu sunt autorizate in acest blog