Google-Yahoo!
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic 

"Fii împacat cu sufletul tau si atunci cerul si pamântul se vor împaca cu tine. "(Sfântul Isaac Sirul)FONDATOR : Cristian Stefan Popescu ( cristiboss56 )

Multumesc tuturor celor care ostenesc pentru realizarea acestui blog , un colectiv de Oameni minunati !

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitatori: 3

Anunt

Arhive

Alegeti o temaCategorii

rss Sindicalizare

Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii începe anul acesta de astăzi, 31 iulie, mai devreme cu o zi, iar ultima zi de postire este 14 august, ajunul praznicului. Această perioadă specială de pregătire a fost rânduită pentru cinstirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și a praznicului Schimbării la Față, care este sărbătorit pe 6 august.
Postul Sfintei Marii ne aduce aminte de virtuțile și darurile Maicii Domnului, dar și de postul pe care Născătoarea de Dumnezeu l-a ținut cu puțin timp înainte de mutarea ei din această viață. În mod normal acest post începe din seara zilei de 31 iulie, când se lasă sec, și se încheie pe 15 august. Când lăsatul secului cade într-o zi de miercuri sau vineri, acesta se mută cu o zi înainte. Astfel s-a petrecut și anul acesta. Întrucât data de 1 august a picat sâmbătă, postul a început în mod oficial vineri, 31 iulie, iar lăsatul secului s-a făcut joi seara. O altă modificare mai apare în anii când sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită miercu*rea sau vinerea. Atunci, în ziua praznicului, se face dezlegare la pește, vin și ulei. Postul Sfintei Marii este un post mai aspru, care se ține după rânduielile Postului Mare. Tipicul Mare bisericesc arată că în zilele de luni, miercuri și vineri se ajunează complet, adică nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului 9, care se săvârșește la orele după-amiezii. După Ceasul 9 se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbăta și duminica se face dezlegare la ulei și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) se face dezlegare la pește, vin și ulei în orice zi ar fi prăznuită. În Pravila Mare, pentru a se face o diferență față de perioada mai ascetică a Postului Mare, se arată că și în zilele de marți și joi ale Postului Adormirii Maicii Domnului se face totuși dezlegare la vin și ulei. Această rânduială este adoptată și în viața mănăstirilor din țara noastră. În timpul acestui post, la unele biserici și în mănăstiri se citește în fiecare zi, alternativ, unul dintre cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov.
Originea Postului Sfintei Marii are legătură cu Sinodul 3 Ecumenic din 431, ținut la Efes, care a restabilit titlul Maicii Domnului de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu”. La început, durata acestui post era diferită în comunitățile creștine. În Antiohia, creștinii posteau o zi, pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. În Ierusalim, Postul Sfintei Marii ținea 8 zile, iar în alte zone creștinii posteau întreaga lună august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie, pentru că pe 8 septembrie este prăznuită Nașterea Maicii Domnului. Uniformizarea datei sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pe 15 august și a duratei postului de două săptămâni a avut loc în secolul al XII-lea la Sinodul local din Constantinopol (1166), condus de Patriarhul Ecumenic Luca Crysovergis. Atunci s-a stabilit ca acest post să fie ținut în mod obișnuit începând cu 1 august și să se termine pe 15 august.
Admin · 1710 vizualizari · 0 comentarii
31 Iul 2015. 22:29:47

Link permanent catre articolul complet

http://cristiboss56.blogratuit.ro/Primul-blog-b1/Postul-Adormirii-Maicii-Domnului-b1-p2442.htm

Comentarii

Comentariile nu sunt autorizate in acest blog


Scrieti un comentariu

Comentariile nu sunt autorizate in acest blog